Folksams finanschef Pia Marions säger sig vara mycket nöjd med tillväxten i bolaget, framför allt på livsidan där man rapporterar en premietillväxt på 59 procent, jämfört med samma period i fjol.
Nu är den tillväxten inte uthållig och Pia Marions tror inte att det kommer att fortsätta på samma vis framöver.
- Vi hade ju ett mycket starkt inflöde på livsidan till följd av den höga återbäringsräntan. Nu har vi infört ett tak på insättningarna och skapat olika återbäringsräntor för nytt och gammalt kapital, så det är inte troligt att den höga tillväxten kommer att fortsätta, säger hon.
För närvarande får nytt kapital en återbäring på fyra procent medan det gamla kapitalet får 10 procent. Från och med den första juli i år har Folksam sänkt den andel av kapitalet som garanteras från 95 procent till 85 procent av nya premier, vilket kommer att bidra till en starkare solvens, allt annat lika.
Även om Pia Marions menar att även fyra procents återbäring är en bra avkastning i rådande ränteläge är frågan hur länge Folksam kan upprätthålla den höga återbäringsnivån. Totalavkastningen på 3,7 procent för första halvåret indikerar att det kan finnas skäl att ställa om avkastningsförväntningarna.
Erfarenheten hittills av att ha dubbla återbäringsräntor kan vara svårt att få kunderna att förstå, men det skapar inga problem systemmässigt.
- Det vi har sett är att det blir fler rader i rapporteringen men vi har anpassat våra system och kvalitetssäkrat detta med våra aktuarier med flera, säger hon.
Nu är det än så länge ett mycket nytt fenomen med dubbla återbäringsräntor eftersom det infördes i slutet av maj, varför det ännu är väldigt kort tid som det har prövats i praktiken. Helt nytt för Folksam är det dock inte.
- Vi har ju tidigare haft dubbla återbäringsräntor så vi vet ju att det går att göra, säger hon.
Finanschefer är kända för att vilja spara pengar och hålla igen på kostnader. Men för närvarande satsar Folksam stort på att modernisera och anpassa IT-system och processer som kostar stora belopp, inte minst till följd av Solvens 2 som ska vara på plats till årsskiftet.
- Det jag funderar över är när vi kommer till ett normalt läge när det gäller nya regelverk och vad som är en normal kostnadsnivå för oss långsiktigt, efter det att vi har anpassat oss till alla nya regelkrav samt har genomfört effektiviseringsprojekt. Det vet vi ännu inte men det är en fråga som vi diskuterar för närvarande, säger hon och vill inte säga något om hur långt fram i tiden hon tror att den gränsen går.
- Men det är ju skönt att vi kan göra investeringarna i ett läge när vi har en finansiell styrka och råd att ta dem, eftersom vi växer och har positiva resultat. Ofta är det ju så att företag som behöver modernisera och bygga om inte har resurserna för att bygga nytt, men det har vi. Här i korridorerna känns ett enormt engagemang för att fortsätta modernisera Folksam, säger hon.