Ickevalsbolagen AMF och KPA är de bolag som fått släppa ifrån sig mest kapital i flyttar. AMF tappade drygt 3,3 miljarder netto under det senaste året, mätt från tredje kvartalet 2014 till och med andra kvartalet 2015. KPA blev av med drygt 1,7 miljarder, räknat netto.
LF Liv tappade 1,4 miljarder kr och lyckades inte kompensera det bortfallet genom fondförsäkringsbolaget som redovisar drygt 200 miljoner kr i inflöde. Netto blev det minus 1,2 miljarder kr. SEB tappade 3,6 miljarder kr, en siffra som ökat under det senaste året. Genom inflytt fick man tillbaka drygt 2,1 miljarder kr men nettot landar på minus 1,456 miljarder kr.
Även SPP har fått lämna ifrån sig kapital. Totalt var det 2,7 miljarder kr som åkte ut men bara hälften, 1,3 miljarder kr, kom in och resulterade i ett nettominus på 1,3 miljarder kr.
De stora nettovinnarna är, som vanligt, Nordea och Handelsbanken. Nordea fick in drygt 5,5 miljarder kr och Handelsbanken redovisar ett positivt netto på 1,9 miljarder kr. Skandia hade stora inflöden i sin traditionella försäkring, drygt fyra miljarder kr och redovisar ett positivt flyttnetto på 1,5 miljarder kr, räknat för både trad och fond.
Trafiken från försäkringsbolagen till bankbolagen har lett till att förlorarbolagen valt att höja flyttavgifterna för att försöka förmå kunderna att stanna kvar i stormen. Det finns ju anledning för kunderna att tänka efter innan de betalar fem procent av sitt sparade kapital för att få möjlighet att flytta sina pengar. Frågan är bara hur länge man kan ha kvar den typen av spärr mot folkviljan om det nu är den som avspeglas i att vissa storbanker ständigt blir större.
Vissa bolag har dessutom valt att ha differentierade flyttavgifter beroende på vem som rycker i kapitalet eller hur länge man varit kund i bolaget. Movestic tar till exempel fem procent i avgift om det inte är en flytt som genomförs efter godkänd rådgivning från försäkringsförmedlare. Kunder i bolag som inte använder sig av förmedlare, läs Avanza och bankerna ovan, får betala full flyttavgift. De som går till andra bolag efter godkänd rådgivning kommer undan med hälften.