I dagarna ska en amerikansk federal domstol överväga om de 190 000 anställda vid bolaget Boeing har fått betala för höga avgifter för sin pensionsförvaltning. Det rapporterar Wall Street Journal.
Ännu en gång är det advokat Jerry Schlichter från S:t Louis, Mississippi, som stämmer bolaget i en grupptalan. Det här blir hans hittills största mål som började förberedas redan för tio år sedan.
Han har redan drivit 18 liknande mål mot amerikanska storföretagens tjänstepensionsplaner i långa processer. Åtta tidigare förlikningar har lett till utbetalningar på 214 miljoner dollar, alltså omkring två miljarder kr.
Alla dessa har inte gått tillbaka till spararna, en tredjedel har gått till Schlichters advokatbyrå som på så sätt fått in 70 miljoner dollar i ersättning för sina krig mot storföretagen. Fyra mål har avslagits och resten mals fortfarande i de juridiska kvarnarna.
Frågan handlar om Boeing låtit sin planförvaltare, tänk fondtorg i svensk fondförsäkring, fått ta ut för höga avgifter av de anställda.
Dessutom klagar man över att det funnits en valbar teknologifond på torget som man tycker varit alldeles för riskfylld och lett till att de anställda som valt den förlorat pengar.
Boeing har kämpat emot stämningen och hävdar att man följt det man kallar branschstandard när det gäller avgifter. När det gäller teknologifonden har en tidigare chef för bolaget kommenterat saken så här:
En individ har rätt att skjuta sig själv i foten om de vill det. Det är de som får betala priset.
Avgifterna i de amerikanska 401 k planerna har successivt gått ner. De avgifter man nu ska bråka om gäller åren 1997-2005. Totalt har man räknat fram att de anställda fått betala drygt 35 miljoner dollar för mycket i avgifter för de åren och det är de pengarna man nu vill ha tillbaka.
Enligt ett undersökningsföretag har avgifterna i 401 k planerna fallit med 0,1 procent per år under åren 2009-2012. Prispressen är ett globalt fenomen.
Rättegången väntas pågå i fyra veckor.