Försäkringsföretagen nettosålde placeringstillgångar för 38 miljarder kronor under det andra kvartalet 2015. Detta enligt statistik från SCB.
Livföretagen stod för merparten av nettoförsäljningen och det var framförallt aktier och andelar samt övriga finansiella placeringar som nettosåldes, till värden av 20 respektive 23 miljarder kronor. Livföretagen placerade istället i obligationer ett nettovärde av 22 miljarder kronor.
Försäkringsföretagens totala placeringstillgångar uppgick i slutet av kvartalet till 4 061 miljarder kronor. Det är en minskning med 172 miljarder kronor jämfört med föregående kvartal och en ökning med 401 miljarder kronor jämfört med det andra kvartalet 2014.
- Det enkla svaret, som får bli en gissning, är väl att man noterat att börserna varit högt värderade och att man därför väljer att ta ned risken genom att ersätta delar av aktieportföljerna med räntebärande tillgångar. Det är dock ingenting som vi gjort vare sig i Gamla Liv, som redan är räntetung eller i Nya Liv som innehåller mer aktier, säger Jörgen Svensson, vd för Länsförsäkringar Liv till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att det inte är en riskfri strategi att sälja aktier och ersätta dem med obligationer.
- När räntan är noll får man ju ingen avkastning alls på obligationer och om räntorna skulle stiga slår ju det negativt mot värdet på ränteportföljen, säger Jörgen Svensson.
Nu inkluderar ju SCB:s statistik även fondförsäkringsbolagen varför bytet av aktier mot räntebärande kan ha att göra med att spararna, inte tradlivbolagen, valt att minska risken i sina portföljer.
Livföretagens placeringstillgångar uppgick under andra kvartalet till 3 540 miljarder kronor, en minskning med 129 miljarder kronor sedan första kvartalet 2015 och en ökning med 414 miljarder kronor sedan andra kvartalet 2014.