Sedan i somras är det klart att akademikerna inom SACO-S och anställda i SEKO är överens om principerna för ett nytt premiebestämt avtal för sina drygt 100 000 medlemmar. Det nya avtalet ska bli premiebestämt både över och under taket på 7,5 inkomstbasbelopp och gälla från första arbetsdagen oavsett ålder och intjänandet ska kunna fortsätta till 67 års ålder.
Men den andra halvan av de statligt anställda, som förhandlar genom OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, har inte velat skriva på den ramavtalsöverenskommelse som Saco-S och SEKO tyckte var tillräckligt bra.
- I den överenskommelse som de då hade på bordet var det många frågor som vi inte ens hade diskuterat och som är mycket viktiga för oss. Det handlar då till exempel om pensionsåldrar där det finns grupper hos oss som har lägre pensionsålder, exempelvis flygförare som kan gå i pension vid som tidigast 55 års ålder. Ingenting fanns med i ramavtalet om de grupperna, säger Lars Fresker, ordförande i OFR och även ordförande för Officersförbundet.
I fredags höjde OFR insatserna ytterligare genom att gå ut offentligt och förklara sina krav på sin motpart Arbetsgivarverket. I en debattartikel i tidningen Arbetet påpekar de 8 fackförbund som förhandlar under OFR:s paraply att de villkor som man erbjudits är otillräckliga. Detta trots att premierna i det nya avtalet ligger en bra bit ifrån märket som satts på ITP-området.
På statens har man höjt procentsatserna med 1,5 procentenheter varför avsättningen blir 6 procent av lönen under taket på 7,5 inkomstbasbelopp och 31,5 procent därutöver. Det är dock inte tillräckligt för att kompensera för bortfallet av den förmånsbestämda pensionen över taket, enligt OFR.
- Det räcker inte på långa vägar. Detta för att våra medlemmar på staten oftast gör sena lönekarriärer och det innebär att den extra avsättningen inte på långa vägar kommer att ge de nivåer som vi har i dagens avtal där vi har en förmån på upp till 64,85 procent av slutlönen över taket, säger Lars Fresker.
Han säger också att man för att få de nya nivåerna måste ge upp de delpensionslösningar man haft i PA 03 som innebär att man har möjlighet att gå ned på deltid, som mest 50 procent och ändå få 80 procent av lönen, om arbetsgivaren är med på det.
- Den extra avgiften om 1,5% är beskriven som möjlig att ta ut för delpension eller som förstärkning av ålderspensionen. Det som dock inte var löst när vi lämnade var rätten till ledighet. Utan någon slags rätt till ledighet innebär det inte en möjlighet till delpension utifrån den enskildes initiativ utan det är helt upp till arbetsgivaren, säger Lars Fresker.
I och med att OFR lämnade förhandlingarna, eller i vart fall inte var redo att skriva under i juli, är man nu inte med runt bordet där Saco-S, SEKO och Arbetsgivarverket nu fyller i detaljerna i ramavtalet.
- Vi har haft förhandlingstider inbokade men de har strukits av arbetsgivarna. Det gör att vi tappat en eller till och med två månader där vi hade kunnat diskutera oss fram till en lösning, säger Lars Fresker.
Hans hopp är nu att man lyckas flytta fram datumet för införandet med ett år. Under den tiden skulle man kunna lösa upp de knutar som finns. Frågan är bara om det finns någon vilja från Arbetsgivarverket att skjuta på införandet.