Det kan ta tid att skriva rapporter på Finansinspektionen. Särskilt om de behandlar känsliga ämnen.
Den 12 juni i fjol skickade man ut enkäter till de försäkringsbolag som valdes ut av Collectum bland annat för att se hur de hanterat intressekonflikter och se om det behövdes ytterligare tillsynsaktiviteter från Finansinspektionen.
Man var även intresserad av att se om de priser man erbjudit i upphandlingen var så låga att de förutsatte att andra kunder fick bidra till finansieringen, alltså så kallad korssubventionering.
Men trots att man fick in enkätsvaren den 31 augusti i fjol har man ännu inte fått fram någon rapport. Ursprungligen var den utlovad till februari 2008 men den har skjutits upp vid ett flertal tillfällen.
- Vi har nu beslutat att den ska publiceras i augusti. Det är svårt att skriva rapporter och på flera av de områden som vi skriver om finns det inget uttryckligt lagstöd för hur vi ska utöva vår tillsyn vilket gör att vi behöver göra avvägningar när det gäller hur vi formulerar oss, säger Eva Ekström, biträdande chef för FI:s avdelning för stabilitetstillsyn till Pensionsnyheterna.
Hon nämner att man till exempel inte har tillsyn över ITP-planen, men väl över de bolag som tryggar den, vilket gör att det kan vara svårt att dra gränsen för vad FI ska uttrycka i en rapport.
Helt klart är att FI sliter med balansgången mellan vad kollektivavtalsparterna och deras bolag får och kan göra och i hur stor utsträckning FI ska lägga sig i den saken. Och om FI skulle vilja att regeringen ändrar lagen för att göra rågången tydligare mellan parternas ansvar och lagstiftningen kanske det inte är rätt forum att göra det i en rapport.