De dyraste avgifterna inom premiepensionsförvaltningen är 8,5 gånger så höga som förvaltning inom AP7 Såfan är. Det visar en rapport från Pensionsmyndigheten där man jämfört 20 förvaltningsföretag som tillsammans förvaltar cirka 87 miljarder kronor.
Förvaltningsföretaget Indecap toppar Pensionsmyndighetens lista på högsta avgift. För ett sparande på 114 000 kronor tar bolaget en fondavgift på 0,56 procent av kapitalet plus årlig fast avgift på 660 kronor.
Tvåa på listan blev Advisor med en avgift på 0,53 procent och fast årlig avgift på 645 kronor - mer än åtta gånger så dyr som AP7 Såfan alltså.
Pensionsmyndighetens finansanalytiker Inger Söderbom påpekar att avgifterna blivit mer gynnsamma för spararna efter att myndigheten infört en ny rabattmodell, där högsta fondavgift efter rabatt är 0,89 procent. Fondavgifterna uppges ha pressats ner med en fjärdedel sedan införandet av modellen, den första januari i år.
Men ändå är fondavgifterna - enligt myndighetens rapport - upp till 8,5 gånger så dyra som AP7 Såfan. Frågan är då om myndigheten är nöjd med siffrorna, eller vad man i annat fall tänker sig för att förbättra statistiken?
- Vi tycker inte att avgifterna ska vara så höga som vi ser att de är idag. Men förvaltningsföretagen är aktiva och har säljare som ringer sparare och får dessa att byta till fonder där avgifterna inte sällan är högre än de kunden tidigare haft, och med en avkastning som för samtliga parter är okänd. Vi försöker komma ut med information till allmänheten för att förbättra deras kunskap inom området. Bland annat är den här rapporten ett steg i den riktningen, säger Inger Söderbom till Pensionsnyheterna.
Den oviktade genomsnittliga avgiften för fonderna var 0,52 procent. Medan den viktade, det vill säga den som tar hänsyn till hur kapitalet är fördelat, var 0,28 procent. Det skulle kunna vara ett tecken på att många sparare gör goda val men mer troligt är att just avsaknaden av val, och därigenom den mjuka landning i Såfan, är det som kan förklara statistiken.