NYHETSARKIVET
30 sep 2015 12:47
AMF: Avtalet med Rikshemcheferna såg rimligt ut
AMF som 2011 köpte in sig i Rikshem kom i går med en kortfattad kommentar på sin hemsida til de guldavtal som chefrena haft. De har nu kompletterats med en något längre förklaring till hur det kunde gå till när de fyra cheferna i Rikshem kunde få ett så förmånligt avtal.

Peder Hasslev, som är styrelseledamot i Rikshem och kapitalförvaltningschef på AMF, skriver i den utökade kommentaren att han har ”stor förståelse för reaktionerna på rapporteringen om att ledningen för Rikshem tjänat stora belopp genom investeringar i ett konvertibelprogram”.

Han påpekar att investeringen i konvertibeln gjordes av cheferna och att det därför inte är fråga om någon bonus eller något optionsprogram och skriver:

”Det är viktigt att komma ihåg att konvertibelprogrammet bygger på egna investeringar i bolaget. Förtjänsten är alltså en avkastning på pengar som personerna i fråga själva har investerat. Den positiva utvecklingen för Rikshem de senaste åren har även varit mycket lönsam för AMFs sparare.”

Att avtalet skulle visa sig så förmånligt som det nu blev bygger på att Rikshem visat sig vara mer framgångsrikt än man tänkt sig, enligt Hasslev, som skriver:

”I samband med AMFs förvärv av Rikshem accepterades konvertibelprogrammet. I våra ögon såg avtalet rimligt ut. Rikshem har sedan dess utvecklats snabbare och bättre än vad man någonsin hade kunnat förvänta sig, samtidigt som räntorna har fallit till historiskt låga nivåer. Mot bakgrund av detta blev utfallet av programmet betydligt bättre än vad vi väntade oss.”

Cheferna i Rikshem har nu fått ett nytt konvertibelavtal som ersätter det gamla med skillnaden att det nya avtalet har ett tak för ersättningen.

Avkastningen kan som mest uppgå till 15 procent per år och omfattar fem år. Taket är satt till maximalt 45 miljoner kr. Om det fortfarande är fyra personer som ska dela på utfallet och det går lika bra för Rikshem som hittills betyder det att Rikshemscheferna kan få drygt 10 miljoner kr vardera efter fem år. Det betyder 2 miljoner kr om året som då ska läggas till deras ordinarie löner.

Men om man nu är så framgångsrik och skapar så bra avkastning kan det vara värt pengarna. Att skapa 15 procents årlig avkastning i ett nollränteläge är en prestation som är svår att överträffa. Och om det är ledningens skicklighet som skapat rekordavkastningen är det förståeligt att man vill ha dem kvar.

Men den stora frågan är varför man inte redan från början försåg avtalet med ett tak. Förr eller senare hamnar den här typen av ersättningar alltid i fläkten och då skvätter det på alla inblandade, även på dem som gång tyckte att det ”såg rimligt ut”.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907