Svenska folket lever allt längre och blir bara friskare, men utvecklingen tycks ännu inte ha influerat politikerna tillräckligt för att skapa ett pensionssystem som är följsamt till de nya förhållandena. Det menar Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, i en debattartikel från igår.
- Fyra av tio vill inte se begränsningar i pensionsåldern, utan vill kunna välja själv om de vill jobba längre. Då är det ett problem att det allmänna pensionssystemet som är normerande för hela pensionssystemet i praktiken begränsar individen till att ta ut pension mellan 61 och 67 års ålder. Många är idag mer öppna för tanken att jobba längre och det är viktigt att pensionssystemet bejakar detta, men även motiverar individer att stanna kvar i arbetet, säger Dan Adolphson till Pensionsnyheterna.
Han tycker att det finns mycket kvar att önska från bland annat Pensionsgruppen, när det kommer till faktisk handling.
- Pensionssystemet halkar efter den faktiska utvecklingen som vi kan se och det är ett problem som bör åtgärdas snarast. Nu den 1 oktober träffas Pensionsgruppen igen för att diskutera just ett längre arbetsliv. Det har funnits gott om tid att fundera. Pensionsåldern behöver höjas i små steg och i någon ände måste man börja. Våra politiker behöver fatta beslut. Framtiden kan inte vänta, säger Dan Adolphson.
Från Pensionsgruppens sida håller man med om problembilden och om att något måste göras, men tar också upp en mer komplex bild av systemet som innebär att det tar tid att fatta beslut.
- Pensionsåldersutredningen kom fram till olika förslag på hur pensionssystemet skulle kunna reformeras där en successiv förskjutning av pensionsåldern är en del av förslaget. Steget nu är för oss att samarbeta med parterna, men det tar tid. Olika intressen är inte helt lätt att reda ut under ett enskilt möte, säger Stefan Oscarson, sekreterare i Pensionsgruppen, till Pensionsnyheterna.
Stefan Oscarson påpekar att parternas inställning till problembilden ändå har ändrats en hel del under de senaste ett till två åren, där det nu råder samsyn om att det finns ett problem och att något måste göras. Men med det sagt tror han inte att det kommer gå fort fram.
- Det är klart, man skulle tekniskt sett kunna komma ut med en proposition redan nu, men om parterna inte är mogna att ta sig an det nya systemet så kan det bli en del svårigheter efteråt istället, säger Stefan Oscarson.