Efter fredagens möte i Pensionsgruppen har det cirkulerat uppgifter om att det nu skulle finnas en ny tidplan för hur ärendet kring AP-fonderna ska hanteras i lagstiftningen.
De uppgifterna tillbakavisas dock av Stefan Oscarson, ämnesråd på socialdepartementet och sekreterare i Pensionsgruppen, som var med vid mötet.
- De uppgifter som nu kommit ut härrör ifrån den nu remitterade promemorian om ändringar i AP-fondernas styrning och organisation, så i så måtto är det inga nyheter. Dock ligger i den planen en lagrådsremiss under våren. Vid mötet fattades det inga nya beslut om tidsplanen för reformeringen av fonderna. Remisstiden på promemorian går ju inte ut förrän i slutet av oktober och först sedan Pensionsgruppen tagit del av remissvaren går det att säga något mer om hur det blir i praktiken, säger Stefan Oscarson till Pensionsnyheterna.
Frågan om AP-fondernas framtid är på intet sätt avgjord och det ställningstagande som Folkpartiets Mats Persson gjort tillsammans med partiledaren Jan Björklund om att hoppa av överenskommelsen i den delen, kan få vidare konsekvenser för den uppgörelse från den 14 mars 2014, som ligger till grund för Pensionsgruppens överenskommelse.
Skulle det visa sig att Folkpartiets ställningstagande står fast kan det få konsekvenser för Pensionsgruppen. Då finns det risk för att andra partier väljer att bryta ut andra delar i överenskommelsen och då är det oklart var man kommer att landa.
Stefan Oscarson påpekar att uppgiften om att det skulle komma att tillsättas någon ytterligare utredning om möjligheterna till ett längre arbetsliv inte heller är korrekt.
- Det som är sagt är att Pensionsgruppen kommer att inleda en diskussionsserie med arbetsmarknadens parter för att försöka komma fram till en samsyn i vad parterna kan göra för att bidra till ett längre arbetsliv genom förändringar i sina avtal. Men det finns inga planer på att tillsätta någon ytterligare utredning och följaktligen finns det heller inga kommittédirektiv, säger han.
Det är med andra ord som vanligt i Pensionsgruppen. Ingenting är klart förrän det är klart och att sia om vart de olika frågorna kommer att landa är som vanligt i praktiken omöjligt.