Finansmarknadsminister Per Bolund berörde i sitt anförande även frågor rörande flytträtt och provisionsförbud. Några raka besked om regeringens inriktning blev det dock inte. Han förklarade dock att han ville se till att provisioner som betalas ut vid förmedling av försäkringar ska vara bra för konsumenterna.
- Det är ingen hemlighet att det funnits en del problematiska utbetalningar av provisioner som gynnat företagen snarare än konsumenterna. Den typen av provisioner vill vi inte ha utan vi måste ha provisioner som är för kundens bästa, sa han.
Precis som i AP-fondsfrågan hänvisade han till de synpunkter som kommit på det remitterade förslaget men betonade att man även vill väga in vilka effekter ett förbud för vissa typer av provisioner kan få för konkurrensen på marknaden.
Han sa vidare att han som konsumentminister ser fördelar med flytträtt för att man då som konsument kan samla ihop sitt sparande i större delar för att på så sätt förbättra överblicken.
Samtidigt såg han risker för att en utökad flytträtt kan ge upphov till problem.
- Om man har ett för givmilt provisionssystem kan man faktiskt uppmuntra pensionsspararna att flytta mer än vad som är motiverat, förklarade han.
Han nämnde även att man tittar på skattefrågan för att göra det möjligt att flytta sparandet utan att det ger skattenackdelar för den som vill flytta.
Han var mycket tydlig med att man inte hade några som helst planer på att ge sig på de kollektivavtalade pensionerna med förslag om flytträtt.
- Det är en tradition vi har i Sverige. När avtalsparterna är överens lägger vi oss inte ifrån politikens sida och det tycker jag ska gälla även här, sa han.
Precis som i fallet med AP-fonderna är tidplanen luftig.
- Det här är frågor som vi kommer att återkomma till under mandatperioden, sa han.
Ett besked som bara betyder att något ska hända före 2018.