I fredags kunde Pensionsnyheterna berätta att Nordea Liv i Norge skulle titta närmare på möjligheten att försöka använda den svenska övergångsregleringen för tjänstepensioner. Detta för att slippa leva efter den modell för Solvens 2 som Norge kommer att införa från årsskiftet.
Idén, som kommer ifrån Nordea Liv i Norge, bygger på att man skulle flytta delar av tradbeståndet i run-off i det Norska bolaget till en svensk filial, något som skulle göra det möjligt att använda sig av de svenska reglerna.
Snorre Storset, chef för liv & pension på Nordea, basar över Nordeas alla olika livbolag. Han säger till Pensionsnyheterna att idén inte bygger på att man har problem med att uppfylla de nya kapitalkrav som kommer i och med Solvens 2.
- Kapital har vi, så det är inget problem. Det handlar snarare om att försöka skapa avkastning för kunderna i de här run-off portföljerna, som det är fråga om, säger han.
Norge är ett specialfall eftersom man har tvingande flytträtt på livförsäkringar i Norge sedan lång tid tillbaka. För att göra det möjligt att flytta måste alla försäkringar därför alltid ha en årlig garanti så att man kan beräkna ett korrekt flyttvärde varje år. Det leder i sin tur till att man får portföljer med mycket låg risk och därmed låg avkastning, särskilt i det nuvarande ränteläget.
- Kombinationen av årliga garantier och regleringen i Solvens 2 gör det svårt att skapa avkastning i de här portföljerna, säger Snorre Storset.
Han säger att man förväntar sig att man kommer att få möjlighet till övergångsregler även i Norge när det gäller de försäkringstekniska avsättningarna. Övergångsperioden ska då kunna bli upp till 16 år och att man först efter den tiden ska vara fullt ut anpassade till Solvens 2.
Några konkreta planer på hur man ska gå vidare i arbetet med att försöka få bättre regler för Nordeas norska bestånd av förmånsbestämda pensioner finns inte i nuläget.
- Det här var en idé som kom från Norge som vi nu ska utvärdera om det är värt att titta på med utgångspunkt i vad som är långsiktigt bäst för våra kunder, säger Snorre Storset och tillägger att Solvens 2 reglerna är dåligt anpassade för produkter med långa garantier. Det gäller inte bara i norden utan i flera andra länder i Europa, till exempel Tyskland där man har stora bestånd med långa garantier som straffas hårt i Solvens 2.