Pensionärsorganisationen SPF är inte nådig mot regeringens förslag till reformering av AP-fonderna. Bara ett av förslagen i promemorian finner nåd namnbytet i Sjunde AP-fonden och förslaget att fonden ska få rösta för sina aktier på stämmorna. Allt annat säger man blankt nej till.
SPF nämner att Pensionssystemet redan idag levererar för dåliga pensioner och skriver att systemet är ett misslyckande eftersom många människor, trots långa arbetsliv, inte kan leva på sin pension utan stöd från garantipension och bostadstillägg. Därför kräver vi envist en utvärdering och reformering av hela pensionssystemet, skriver SPF.
SPF påpekar att AP-fonderna inte är en del av statskassan utan hör till dagens och framtidens pensionärer.
SPF vill inte se någon AP-fondsnämnd och vill inte heller att det ska fastställas någon referensportfölj som man ska använda för att utvärdera fondernas avkastning mot. Detta eftersom man då riskerar att placeringsbesluten inte utgår från vad som är långsiktigt bäst för pensionssystemet utan från hur årets utvärdering kommer att utfalla.
Att minska antalet fonder från fyra till tre, som promemorian föreslår kommer med stor sannolikhet innebära försämrad avkastning, i vart fall under ett antal år, skriver SPF.
Förbundet håller med om att det är bra att öka kostnadseffektiviteten men tror inte att det kommer att fungera och skriver: förändringar medför alltid stora kostnader i sig och det man kan tjäna på kostnadsbesparingar är avsevärt mindre än vad man tjänar på bara ett par punkters bättre avkastning.
SPF öppnar dock för att ge AP-fonderna lite friare regler än de har i dag. Men det behöver man inte reformera hela systemet för att åstadkomma, menar SPF. Det är helt möjligt att göra ändringar i gällande lag för att öppna upp placeringsreglerna, till exempel genom att införa aktsamhetskriteriet, skriver SPF.
SPF vill också att riksdagen varje år ordnar en offentlig hearing med Pensionsmyndigheten, AP-fonderna och andra intressenter för att ge allmänheten ökad insyn i hur pensionssystemet utvecklas. Det menar vi skulle bidra till att öka människors kunskaper och förståelse för hur pensionssystemet är uppbyggt, vikten av att arbeta längre, betydelsen av att ha anställning m.m.
Remissvaret är undertecknat av SPF:s ordförande Christina Rogestam. Hon var tidigare riksdagsman för centerpartiet och var under perioden 1988-1990 generaldirektör för Invandrarverket, nuvarande Migrationsverket.