Skandiakunder som lagom till jul får dela på 18 extra miljarder kr från bolaget har alla anledning att vara nöjda med den avkastning de fått på sitt sparande, särskilt under de senaste sju åren som gått sedan Lehmankraschen. Men de bör inte räkna med att det kommer att gå lika snabbt uppåt framöver. Det menar Skandias kapitalförvaltningschef Hans Sterte, som ser lägre avkastning framöver.
- Det vi ser nu är att räntorna är nedtryckta och så långt vi kan göra prognoser så ser jag inget som tyder på att vi står inför någon större uppgång framöver. Därför vill vi ta ned avkastningsförväntningarna, säger han till Pensionsnyheterna.
I sin kristallkula ser han lägre global tillväxt. Det beror inte bara på de nedtryckta räntorna utan även på en mer ogynnsam demografi i världen, något som även gäller i tillväxtländerna.
- Vi ser att befolkningstillväxten avstannar och i och med det kommer vi att se att det inte tillkommer så mycket ny produktionskapacitet som kan hjälpa till att dra upp tillväxten framöver, säger han.
Det här innebär att avkastningen från aktiemarknaderna inte kan uppvisa samma tillväxt som hittills och med låga räntor och lägre tillväxt på världens börser är det lägre avkastning än vad många vant sig vid framöver.
- Jag tror att man ska ta ned förväntningarna till 4-5 procents avkastning för ganska lång tid framöver. Vi tror att inflationen kommer att förbli låg under överblickbar tid och sett i det perspektivet kan den reala avkastningen vara ganska bra, säger han.
Skandia har ställt om sin portfölj för att rusta sig för framtiden och diversifieringen har lett till att man nu har en lägre andel räntebärande tillgångar än någonsin tidigare.
- Vi är nere på 40 procent i räntebärande tillgångar och 60 procent i riskbärande tillgångar. Men det går ju inte att bara att ha räntor och aktier i portföljen, då skapar man ingen bra avkastning. Därför har vi ökat andelen fastigheter och private equity och bygger på en infrastrukturportfölj, säger han.