NYHETSARKIVET
2 nov 2015 12:17
Holländska konsultföretaget Cardano vill ”medla” om AP-fonderna
Det holländska konsultföretaget Cardano, som bistår finansiella institutioner i framför allt Holland och Storbritannien med investerings- och risk managementfrågor, har valt att skicka ett remissvar på regeringens promemoria om de framtida AP-fondernas organisation.

Bolaget har ingen verksamhet i Sverige men författaren, Stefan Lundbergh, Head of Innovation, är ledamot i Fjärde AP-fondens styrelse. Remissvaret ska dock ses som Cardanos åsikter och inte något som har med hans roll i AP 4 att göra. Det Cardano tycker rimmar inte alltid med de synpunkter som AP 4 framfört på promemorian utan man påpekar att det inte ska kopplas ihop med det remissvaret.

I remissvaret påpekar Cardano inledningsvis att regeringen gjort en ”gedigen departementsstyrelse och vi stödjer ambitionen att stärka förvaltningen av buffertkapitalet”.

I konstruktiv anda vill man dock försöka rädda reformen och föreslår därför ett antal förändringar för att åstadkomma ett bättre system än det nuvarande och, kanske viktigare, ett bättre system än det som föreslås i promemorian.

Cardano pekar på att det behövs en ”tydlig distans” mellan regeringen och buffertkapitalet och pekar på att flera länder under finanskrisen använt medel i sina buffertfonder för andra syften än de ursprungliga och nämner till exempel i Irland, Frankrike, Ungern och Polen, som man ser som varnande exempel.

Cardano vill därför se en betydligt mäktigare AP-fondsnämnd än den föreslagna och att den ges ett ”tydligt oberoende” och tillförs resurser för att kunna erbjuda oberoende analys och inte hamna i knäet på vare sig Pensionsmyndigheten eller AP-fonderna.

När det gäller referensportföljen tycker man att den modellen med en grov fördelning mellan tillgångsslag bör ”ses över” eftersom modellen ”återspeglar en mycket specifik och extrem marknadssyn” som innebär att det ”alltid är optimalt att behålla samma tillgångsfördelning oavsett var man befinner sig i konjunkturcykeln”.

Cardano menar att referensportföljen leder till att fonderna kommer att försöka slå målet som sätts av referensportföljen, snarare än att uppnå avkastningsmålet utan att ta för mycket risk.

Cardano vill också att politikerna tänker ett varv till kring kostnadstaket och lönenivåerna och påpekar att man måste gå ut och handla upp tjänster externt om man inte har resurserna själva. I det läget måste man då anlita andra välavlönade experter på till exempel alternativa investeringar och då betala marknadsmässigt för den kompetensen, även om man kanske kunnat göra det billigare själva, om man varit friare att sätta löner.

Cardano har inget emot att man sätter ett kostnadstak men påpekar att detta ska sättas så att fonderna inte drivs mot indexnära förvaltning.

Man vill heller inte se någon gemensam administration och tycker inte heller att det finns någon anledning att inrätta något kompentenscenter för alternativa investeringar i Göteborg, som promemorian föreslog.

Avslutningsvis konstaterar man att ”intentionen i departementsskrivelsen är god och väl genomtänkt.” Men när man kombinerar några av förslagen med normalt mänskligt beteende så inser man att AP-fondernas strategi kan utvecklas i en mycket specifik riktning och att AP-fonderna över tiden kommer att konvergera ”mot tre snarlika och indexnära förvaltningsorganisationer”.

Hela remissvaret från Cardano kan tolkas som att man vill försöka medla i den mycket infekterade debatt som uppstått efter det att regeringens promemoria presenterades.

Vem vet, Cardanos Stefan Lundbergh kanske kan mäkla fred, om han får chansen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907