NYHETSARKIVET
5 nov 2015 12:37
Lobbyister kämpar för att skjuta upp införandet av MiFid 2
Trycket ökar nu från finansbranschen för att skjuta upp införandet av MiFiD 2-direktivet, det skriver nyhetsbrevet Moneymarketing u.k. Den plan som ligger är att direktivet ska vara infört i medlemsstaternas lagstiftning från och med den första januari 2017, men nu lobbas det intensivt från Finansbranschen i Storbritannien för att få ytterligare respit, med anledning av att delar av direktivet är försenat.

Det finns fortfarande detaljer i direktivet som inte är färdigformulerade, till exempel redovisningen av alla kostnader för fondsparare före köp, en ny definition för oberoende och betydligt tuffare regler för ersättningar ur produkterna (läs kickbacks eller marknadsföringsbidrag).

Den brittiska inspektionen för finansbranschen, Financial Conduct Authority, FCA, kan ännu inte gå ut och diskutera med aktörerna på marknaden om hur de nya reglerna ska tillämpas, eftersom man ännu inte fått de tekniska standarderna från EU-kommissionen.

De delegerade akterna, som skulle ha kommit från kommissionen i juli, har ännu inte kommit men har utlovats till slutet av oktober. Alla som följt processen om försäkringsdirektivet Solvens 2, som sköts upp i 8 år, känner säkert igen tongångarna.

Förseningarna leder till att tiden för branschen att ställa om blir för kort och nu arbetar lobbyisterna hårt mot ledamöterna i Europaparlamentet för att få dem att komma med initiativ för att skjuta upp processen.

”Ett införande i januari 2017 hade varit en snäv deadline, även om de delegerade akterna hade varit publicerade i juli 2016, men vi har förlorat fem månader och det är nästan omöjligt nu. Trots det är rådet till våra medlemmar fortfarande att de ska planera för att direktivet implementeras i januari 2017”, förklarade Värdepappersförvaltnings-organisationen WMA:s regleringschef Ian Cornwall, enligt Moneymarketing.uk.

Anledningen till oron är inte bara att man får problem att hinna med. MiFiD 2-direktivet. Det verkliga skälet är att direktivet kommer att kräva en mycket stor omstrukturering av hela branschen som är mycket fragmenterad. I och med att man i fortsättningen inte får distribuera som man vill och inte heller får ta betalt på samma sätt som tidigare är det mångas existens som är hotad. Och MiFiD 2 kommer att göra ont lite varstans i fond- och finansbranschen, särskilt i Storbritannien som ännu inte varit med om den starka prispress som många i Sverige redan lever under till följd av partsupphandlingarna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907