Alla aktörer väntar nu på att Kommissionen ska presentera innehållet i sina delegerade akter, det vill säga tekniska detaljregler som delegerats till Kommissionen att besluta om med andra ord kan Per Bolund pusta ut en aning i processen on provisionsförbud.
Mest kontroversiellt är hur strikt Kommissionen kommer att tolka reglerna kring delegerade akter för intressekonflikter och reglerna kring provisionsförbud för oberoende rådgivning.
Kommissionen ska också besluta om den ska godkänna de förslag som ESMA givit till tekniska standarder, så kallade RTSer.
Här finns en del tolkningsutrymme. Många lobbyister uppvaktar Kommissionen just nu i frågan. Mycket står på spel. Reglerna får ju direkt effekt på försäkringsmäklare och bankers försäljning av finansiella produkter. Det är affärskritiskt att reglerna inte tolkas för strikt för branschen.
Kommissionen förväntas anta delegerade akter och RTS:er i början av nästa år. Därefter kommer Regeringen med en proposition och beslut kring regler i nationell lagstiftning i Riksdagen. Slutligen kommer Finansinspektionen med föreskrifter kring tolkning av tekniska standarder.
Att skjuta upp implementeringen ger mer tid för tjänstemännen och den politiska ledningen på Finansdepartementet att bestämma sig kring om de ska gå vidare med ett svenskt provisionsförbud för all finansiell rådgivning och hur ett sådant förbud i så fall ska utformas.
Genom att MiFID2 skjuts upp med ett år innebär det också att Försäkringsdistributionsdirektivet, IDD, kan införas samtidigt med MiFID2 i Sverige. Det innebär i praktiken att finansmarknadsminister Per Bolund och regeringen vinner tid. Ett beslut behöver inte tas senare i höst om införande av provisionsförbud, utan Bolund kan dröja minst ett halvår med att ta ställning till det.