Svensk Försäkring har svarat på Finansinspektionens remiss om nya föreskrifter för Solvens 2 som publicerades på hemsidan den 22 oktober, med svarsdag den 11 november 2015.
Svensk Försäkring säger sig i huvudsak vara positivt till de regler som FI föreslagit, men tycker inte att bolag som vill redovisa enligt övergångsregler ska behöva betrakta tjänstepensionsverksamheten som en separat fond.
Av regeringens Solvens 2-proposition framgår att bolag med blandad verksamhet, alltså både övrig livförsäkring och tjänstepension, ska beräkna kapitalbasen och solvenskapitalkraven för de olika delarna separat och sedan lägga ihop dem. Tjänstepensionsverksamheten beräknas då enligt Solvens 1, alltså de gamla reglerna, medan Övrig livförsäkring beräknas enligt Solvens 2. Vid sammanläggningen ska man, om man har blandad verksamhet, dock först räkna bort eventuellt överskott i tjänstepensionsverksamheten eftersom denna ska betraktas som en separat fond.
Svensk Försäkring tycker inte att det finns uttalat någonstans att man ska betrakta Tjänstepensionsverksamheten som en separat fond och skriver:
Svensk Försäkring (ställer sig) frågande till Finansinspektionens påstående att det skulle framgå av övergångsreglerna att tjänstepensionsverksamheten i ett blandat företag ska hanteras som en s.k. separat fond vid beräkning av kapitalbas och solvenskapitalkrav på gruppnivå. Något sådant framgår inte av övergångsreglerna, skriver Svensk Försäkring.
Folksam har ju påtalat problemet och påpekat att man kommer att framstå som ett rikt bolag om man beräknar de båda delarna enligt Solvens 2. Om man däremot använder övergångsreglerna med avdrag för överskott i tjänstepensionsverksamhet kan man framstå som fattig när man inte får använda överskott i en del för att täcka underskott i en annan.
Nu kommer Folksams problem med övergångsreglerna inte lösas, även om FI i förlängningen gör som Svensk Försäkring föreslår. Finansinspektionen har inte föreskriftsrätt annat än på gruppnivån.
Folksam betraktas som ett solobolag med blandad verksamhet och därför är det inte FI man ska försöka beveka om man vill ha en ändring till stånd. Då är det istället lagen man behöver förtydliga och då måste man få in det synsätt som Svensk Försäkring vill se i lagen. Helt klart är dock att om Svensk Försäkring får bestämma så borde det synsättet användas både på solonivån och gruppnivån.
Men om man vill få en ändring i lagen är det riktigt bråttom. Solvens 2-propositionen justeras i dag i Finansutskottet och ska snart klubbas i riksdagen.
Men Svensk Försäkring skriver att man tycker att motiven i propositionen är otydliga och svårtolkade så det finns säkert utrymme för alla inblandade att tolka reglerna så att man slipper att bolag hamnar på obestånd på papperet trots att de har gott om tillgångar.
Remissvaret kan läsas i sin helhet på Svensk Försäkrings hemsida, www.svenskforskring.se