Fackförbundet ST är inte nöjt med det under gårdagen undertecknade avtalet PA 16, och har gjort en ny förhandlingsframställan till Arbetsgivarverket för att få förhandla och inte bara ta det regelverk som SACO och SEKO förhandlat fram.
- Framför allt är det de unga akademikerna som är förlorarna i detta pensionsavtal. Dels så får de med en specialist- eller chefsroll lägre pension inbetalt och dels så får de som någon gång tänker vara föräldralediga sämre villkor, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST, till Pensionsnyheterna.
Men det finns också flera saker som är bra i pensionsavtalet anser ST, och framförallt syftar fackförbundet på de delar i avtalet som tillkom innan det att ST uteslöts ur förhandlingarna i juni. Frågan om de uteslöts eller inte har parterna lite olika åsikter om. Arbetsgivarverket hävdar ju att OFR och ST lämnade förhandlingarna.
ST är positivt till att intjänandet av tjänstepension börjar från första arbetsdagen i PA 16, samt införandet av flexpensionsavgift, alltså en extra avgift på 1,5 procent av lönesumman. Den ska möjliggöra en nedtrappning av arbetstid i slutet av arbetslivet, alternativt bidra till en högre pension.
- Vi anser att det är en skillnad på arbetsförhållandena för våra anslutna, som i regel börjar jobba senare och därför behöver ett pensionssystem som kan kompensera för det tappet av intjänad pension. Under mötet med Arbetsgivarverket nästa vecka hoppas vi såklart på att det ska gå att komma till en bättre lösning än det liggande förslaget, men vi är också realistiska och inser att vi kanske inte kommer att få igenom allt som vi anser skulle förbättra avtalet, säger Britta Lejon.