Intresset för att flytta försäkringskapital är växande. För ett år sedan var det knappt 20 miljarder kr som flyttades mellan bolagen. Under de senaste 12 månaderna är det drygt 27 miljarder kr som flyttats ut.
De som får lämna ifrån sig mest är ickevalsbolagen på kryssmarknaderna där AMF och Folksam, främst KPA, får släppa ifrån sig stora kapital. Om man tog emot lika mycket inflytt som man lämnade i utflytt vore problemet begränsat, men så är det inte. Pengarna går i en strid ström från försäkringsbolagen till bankerna och då främst till Nordea och Handelsbanken.
AMF noterar ett stort utflöde på 4,4 miljarder kr och får bara in 322 miljoner kr i inflytt, något som skapar ett negativt flyttnetto på 4,1 miljarder kr.
- Det som hänt är att flytträtten öppnat inom SAF-LO efter att ha varit stängd under våren 2014 och dessutom att det införts flytträtt inom det kommunala området KAP-KL. Vi ser att volymerna på utflyttningen är i stigande och det är en uppåtgående trend, säger Tomas Flodén, stabschef på AMF, till Pensionsnyheterna.
För ett år sedan stod AMF emot ganska väl och tappade då bara drygt 100 miljoner kr netto.
- Vi ser en tydlig flyttström från traditionell försäkring till fondförsäkring och vi ser att det är framför allt bankerna som står för vårt utflöde. Men AMF är ickevalsalternativ och därför är det naturligt att en viss mängd kunder allteftersom de gör aktiva val flyttar ifrån oss. Det som är bekymmersamt är att de kunder vi kontrollerar med ofta inte vet om att de initierat en flytt och det tyder på att informationen inte alltid varit tydlig, säger Tomas Flodén.
Han hoppas därför att man snart kan införa samma standard för flyttinformation för kollektivavtalad försäkring som den som införs på den privata marknaden vid årsskiftet. Det är för övrigt något som Finansinspektionen skrivit att man tycker borde vara möjligt och önskvärt.