Igår röstade EU-parlamentet igenom försäkringsdistributionsdirektivet IDD, som tidigare gick under namnet IMD 2. Direktivet ska göra det enklare och säkrare för konsumenter och företag att köpa försäkringar. Förändringen innebär en uppdatering av kraven på information och rådgivning från försäkringsförmedlare.
Lagändringen innebär att försäkringsförmedlare måste registrera sig hos behörig myndighet i hemlandet. Men också att försäkringsbolag och förmedlare tydligt måste presentera sin identitet, kontaktuppgifter, samt det register företaget finns med i för kunderna, något som knappast lär bli något problem för förmedlare med verksamhet i Sverige där motsvarande regler redan finns.
För att skydda kunderna mot en försäkringsdistributörs eventuella oförmåga att betala ut en premie eller fordran mellan förmedlaren och kunden behöver företaget vidta lämpliga åtgärder. Det kan handla om att upprätta ett buffertkapital som uppgår till minst fyra procent av värdet på alla mottagna årspremier, men inte mindre än 18 750 euro.
Lagen kräver att försäkringsförmedlare måste tala om för kunden vilken provision de får om kunden tecknar en viss försäkring och, när det gäller vissa typer av komplicerade livförsäkringar, förklara den totala kostnaden för försäkringsavtalet inklusive rådgivning och serviceavgifter.
Försäljarnas provisionssystem får inte vara utformat för att rekommendera försäkringstagaren en viss försäkring om en annan i själva verket bättre uppfyller kundens behov. Försäkringsdistributörer blir i och med lagändringen också skyldiga att redogöra för alla eventuella intressekonflikter för kunderna.
Nytt är också att försäkringsdistributörer måste genomgå minst 15 timmars kontinuerlig fortbildning per år.
Lagändringen antogs med 579 ja-röster mot 40 nej-röster och 67 nedlagda vid gårdagens omröstning i EU-parlamentet.
De nya reglerna måste fortfarande formellt godkännas av EU-länderna, som sedan har 24 månader på sig att införliva dem i deras nationella lagar.