NYHETSARKIVET
1 dec 2015 12:17
OECD: Äldre jobbar mer - men dagens ungdomar kan få låga pensioner
I dag publicerar OECD sin stora rapport ”Pensions at a glance” över tillståndet för de offentliga pensionssystemen i världen. Organisationen noterar att en majoritet av medlemsländerna har reformerat sina pensionssystem för att de ska bli långsiktigt mer uthålliga, inte minst genom att se till att höja pensionsåldrarna och minska incitamenten för förtida uttag. Men en höjd pensionsålder i lag innebär dock inte alltid att människor jobbar längre, konstaterar OECD.

”Arbetare lämnar fortfarande arbetsmarknaden långt före den officiella pensionsåldern i många OECD-länder. Gapet mellan officiell och effektiv pensionsålder krymper dock gradvis. Under de senaste tio åren har sysselsättningsgraden för arbetare i åldrarna 55-64 år ökat rejält i många länder; från 45 till 66 procent i Tyskland till exempel, och i Italien från 31 till 46 procent. Räknat som ett genomsnitt för hela OECD är förändringen från 52 till 57 procent.

Den genomsnittliga utträdesåldern ligger fortfarande långt under den officiella pensionsåldern i många länder. Längst stannar man på arbetsmarknaden i Korea, Mexiko, Island och Japan. Snabbast att lämna arbetsmarknaden är män i Frankrike och Belgien. Kvinnor i Slovakien, Polen och Slovenien går i pension tidigast, enligt rapporten.

Som lagstiftningen ser ut nu i OECD-länderna kommer pensionsåldrarna att öka från dagens genomsnitt på 64 år till 65,5 år om 45 år, alltså år 2060. Män som börjar jobba vid 20 års ålder kommer fortfarande att kunna gå i pension före 65 års ålder i Slovenien, Luxemburg, Grekland och Frankrike. Bara Schweiz, Chile, Israel har lägre pensionsåldrar för kvinnor än män.

Trots att OECD-länderna vidtagit åtgärder för att få bättre ekonomisk och finansiell balans i sina pensionssystem påpekar OECD att framtiden för den yngre generationen ser mörkare ut. Detta eftersom arbetsmarknaden är i snabb förändring och det kommer, enligt rapporten, att göra att många kommer att stå utanför pensionssystemen till följd av arbetslöshet, något som kommer att sänka den framtida pensionen. OECD manar medlemsländerna att hålla ett öga på de totala kompensationsgraderna för att ge rimliga pensionsnivåer till innevånarna i länderna.

De framtida pensionsnivåerna, räknat som en procentsats av slutlönen ser mycket olika ut i OECD. Längst ned på listan hamnar Mexiko med 27 procent av slutlönen medan nivån i Turkiet ligger på 105 procent. Indexeringen, som oftast sker mot konsumentpriserna i OECD, gör att kompensationsgraden faller med tiden eftersom inkomsttillväxten förväntas bli högre än inflationen. Det gör att en 80-åring kommer att tappa 6 procentenheter av kompensationsgraden från pensionsåldern till 80-årsdagen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907