I går meddelade fackförbunden ST och OFR/S,P,O att man nu begär medling för att få till ett nytt pensionsavtal för de 100 000 statligt anställda som ännu inte har något.
- Vi i facket vill fortsätta förhandla. Vi har reviderat våra yrkanden till att fokusera på de mest angelägna områdena till en nivå som är acceptabel för våra medlemmar och borde vara rimlig även för arbetsgivaren. När Arbetsgivarverket trots det avvisar alla våra yrkanden stänger de en dörr. Vi bedömer att vi som parter därför inte klarar av att lösa det här på egen hand, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingsledare för OFR/S,P,O, till Pensionsnyheterna.
Facken gör sin begäran om medling med stöd i det så kallade samarbetsavtalet som innehåller en förhandlingsordning som ska gälla om man inte kan komma överens. Här vill facken använda sig av § 8 i samarbetsavtalet, som innebär att man ska kunna använda sig av frivillig medling.
- Vi tycker inte att vi ska behöva använda oss av hot om konflikt utan tycker att det är bättre att försöka diskutera frågorna vidare utan hot, säger Åsa Erba Stenhammar.
Nu är Arbetsgivarverket och facken inte ens överens om hur samarbetsavtalet ska tolkas och enligt uppgifter till Pensionsnyheterna tycker inte arbetsgivarna att medlingsparagrafen gäller andra frågor än löneförhandlingar, något facken inte håller med om.
- Vi kommer nu låta våra jurister titta på saken innan vi träffar dem igen på torsdag. Men vi vill inte gå den hårda vägen, och tycker att det finns tid kvar fram till årsskiftet att diskutera frågorna, säger Åsa Erba Stenhammar.
Hon är förvånad över att Arbetsgivarverket inte ens har kommit med några motbud eller bett om att man ska ändra sina yrkanden. De har helt enkelt inte velat diskutera några av de frågor som OFR och ST anser angelägna.
- Vi vill ha lösningar i viktiga framtidsfrågor som är angelägna för båda parter. Till exempel hur vi ska få fler anställda att orka jobba till sin pensionsålder. Vi har presenterat flera förslag för att åstadkomma ett hållbart arbetsliv exempelvis att använda Trygghetsstiftelsen mer och möjligheter att trappa ned arbetstiden i slutet av arbetslivet. Det är anmärkningsvärt att Arbetsgivarverket är så ointresserade av dessa frågor, fortsätter Åsa Erba Stenhammar.