LO kom idag ut med en rapport om LO-kollektivets pensionsåldrar, baserat på SCB-statistik. Resultatet visar att medelpensioneringsåldern för hela LO-kollektivet ligger på 63,8 år. Den relativt tidiga pensionsåldern bidrar till en lägre pensionsnivå och resultatet pekar, enligt LO, på att det finns stora brister i arbetsförhållandena för deras anslutna som måste ändras.
Beräkningar visar att det idag krävs arbete till 67 års ålder för att uppnå en pensionsnivå i den allmänna pensionen som motsvarar 60-62 procent av slutlönen, under förutsättning att pension tjänats in i heltidsarbete under en period av 47 år. Det betyder att medelpensioneringsåldern för LO-kollektivet är 3,2 år kortare än vad som är behövligt.
LO konstaterar att det är långt kvar innan en majoritet av arbetarna uppnår den gamla pensionsåldern 65 år och ännu längre innan en majoritet av dem uppnår den behövliga pensionsåldern på 67 år.
På kort sikt menar facket att det behövs åtgärder som kan underlätta för dem som nu är i slutet av sitt arbetsliv och som i liten utsträckning är hjälpta av en förbättring av arbetslivets villkor. För dem som är utslitna kan, enligt LO, en höjning av åldersgränsen för sjukersättning till 67 år vara ett alternativ, i kombination med att regelverket för vem som beviljas sjukersättning blir mer generöst och i vart fall tar hänsyn till ålder.
På denna punkt har man socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (s) med sig där hon bland annat ser att trygghetssystemen kommer behöva höjas i takt med att pensionsåldern höjs. Regeringen har avsatt medel till forskning i syfte att ta fram information om områden som arbetsmiljön, kvinnors arbetssituation, psykisk ohälsa samt ett flertal andra arbetsrelaterade områden.
Jag ser att det råder en samsyn om att vi måste få människor att jobba längre och vi är överens med LO om att det gäller att forma arbetsplatserna så att den anställde kan jobba längre. Frågan är komplex och det krävs ansträngningar från flera håll för att skapa en verklig förändring. Det pågår just nu en dialog med arbetsmarknadens parter för att utforma en handlingsplan om hur arbetsplatser och avtal ska kunna anpassas till den nya arbetsmarknaden och vi hoppas kunna komma fram med ett förslag som sedan ska beredas i Pensionsgruppen, säger Annika Strandhäll.