NYHETSARKIVET
16 nov 2007 13:53
Gamlingar dör snabbare i framtiden
I de nya försäkringstekniska antagandena har FI infört nya dödlighetsantaganden efter det att Försäkringstekniska forskningsnämnden lämnat nya förslag till hur dödligheten ska kunna beräknas.

Den främsta skillnaden från tidigare dödlighetsantaganden i tabellform är att man nu övergår till en kohortbaserad dödlighet som i praktiken innebär att en person född på 60-talet har en annan dödlighetsrisk eller överlevnadschans än en person som är född på 40-talet. Detta är alltså ett sätt att beräkningsmässigt ta höjd för det faktum att medellivslängden ökar trendmässigt.

Aktuarie Sven Åke Widaeus, som använt de nya antagandena för att beräkna dödlighetsintensiteter konstaterar att de för den allra äldsta åldersgruppen blir ett helt motsatt utfall än det förväntade.

- Effekten blir att en person född på 60-talet har en lägre dödlighetsrisk efter sin 90-årsdag än vad som blir fallet för en 90-åring som är född på 80-talet, säger han och kan inte finna någon bra förklaring.

- Såvitt jag förstår så blir vi alla äldre för varje generation men den trenden verkar upphöra i de högsta åldrarna. Jag undrar om det är så att Finansinspektionen vet något som de inte har berättat för oss om den framtida dödligheten, säger Sven Åke Widaeus.

Aktuarie Mårten Ajne, som fått ta del av Widaeus beräkningar konstaterar i ett mejl till redaktionen att ”dödligheten bör öka med ålder och avta med högre födelseår. Enligt den bilagda beräkningen verkar inte dödligheten avta med högre födelseår vilket intuitivt upplevs som tokigt. Frågan är om det är ett rent akademiskt eller även ett praktiskt problem”.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907