Turbulensen i december när AP-fondsreformen las på is har inte inneburit att Pensionsgruppen blivit beslutsimpotent. Åtminstone inte om man frågar gruppens sekreterare, Stefan Oscarson, ämnesråd på Socialdepartementet.
- Det handlade mest om att det var en dispyt mellan socialförsäkringsministern och en person som inte är ledamot i gruppen, Ulf Kristersson (M), även om han tidigare varit det. Men jag ser inte att det ska göra att Pensionsgruppen inte ska kunna fortsätta att arbeta som tidigare och vi har nya möten inplanerade. Nästa träff blir den 28 januari, säger Stefan Oscarsson, sekreterare i Pensionsgruppen till Pensionsnyheterna.
Gruppen har andra uppgifter att ta sig an. Närmast i tiden handlar det om att greppa frågan om hur pensionerna ska bli mer jämställda, något som man beställt inte mindre än sju olika rapporter om.
- Vi fick en första rapport från Pensionsmyndigheten före jul och sen väntar vi på flera andra rapporter som tas fram inomskärs, det vill säga inom socialdepartementet. Många av dem är kartläggningar och inte förslag utan mer detaljerade beskrivningar av hur situationen ser ut. Siktet är inställt på att vi ska kunna fatta beslut om den fortsatta processen före sommaren, säger Stefan Oscarsson.
En sådan fråga är deltidsarbetets betydelse för pensionsnivån som har ett enkelt svar på förhand deltid ger lägre pension. Men här vill man ha en mer detaljerad bild av hur landet ligger.
- Alecta gjorde ju en rapport om deltidsfällan förra året som utgick ifrån ett antal typfall. Problemet med typfallsundersökningar kan vara att de typer man väljer ut inte alltid representerar hela bilden. Vår ambition är därför att få en bredare bild av hur det ser ut, säger Stefan Oscarsson.