Enligt Ulf Källum på Wassum är det ingen dramatik i att man inte längre får leverera fondbetyg till Pensionsmyndigheten.
- Vi hade ett avtal som löpte på tre år om att vi skulle leverera fondbetyg. Avtalet innehöll också en option om en ettårig förlängning som Pensionsmyndigheten valde att utnyttja. Nu har de bestämt sig för att inte fortsätta, säger Ulf Källum till Pensionsnyheterna.
Han menar att Pensionsmyndighetens önskemål om att få en större andel av fonderna på fondtorget betygsatta är problematisk framför allt beroende på två faktorer; det låga ränteläget och tillväxten av blandfonderna som löpande allokerar om fondens kapital.
- När det gäller räntefonderna så är det i dag nästan inte meningsfullt att betygsätta dem eftersom räntorna är negativa i många fall och då är det bara avgiften man kan betygsätta. Dessutom stoppar ju förvaltarna in bostads- och företagsobligationer istället för statsobligationer för att skapa positiv avkastning, vilket ändrar risknivån, säger Ulf Källum.
Han tillägger att det pris som man använder sig av i utvärderingen är fondens listpris. I och med att Pensionsmyndigheten får volymberoende rabatter så är det spararnas val som avgör vilket pris de i slutänden får betala. Det kan göra att betygsättningen blir fel eller till och med vilseledande.
När det gäller blandfonderna så passar de inte in i de fondkategorier man använder sig av eftersom de löpande kan hoppa mellan kategorierna.
- Det som ena dagen ser ut som en global aktiefond kan nästa dag ha viktat om allokeringen så att den innehåller mer likvida medel eller räntor och då inte passar in i den ursprungliga kategorin. En blandfond kan då komma att hoppa mellan de olika kategorierna, varför ett betyg som vi gett fonden i en kategori, inte stämmer om fonden ändrat sin allokering, säger han.
Han tillägger att de 17 kategorier som Wassum betygsatt trots det fångat en stor del av kapitalet på Pensionsmyndighetens fondtorg.
- Jag uppskattar att vi täckt in omkring 200 av de omkring 800 fonderna på torget, men räknat i förvaltat kapital handlar det om merparten. Om myndigheten har ambitionen att ge betyg till alla fonder på Pensionsmyndighetens torg får man problem. Det räcker inte längre att skilja mellan äpplen och päron. Man måste i praktiken ta varje äppelsort för sig och varje päronsort för sig och då blir det svårt att göra några vettiga betyg som hjälper spararna att jämföra, säger han.