I fredags, den 15 januari, presenterade Unionen sina avtalskrav för den kommande lönerörelsen för IT- och Telekomavtalen. Kravet var då 2,8 procents löneökningar och flexpension.
Flera förbund inom Svenskt Näringsliv har i lokala avtal accepterat flexpensionen, men Almega har envist hållit emot. Detta eftersom man anser att flexpension inte är en bra förmån för alla i alla lägen.
- Vår utgångspunkt är att det går att skapa samma lösningar som flexpensionen ger genom individuell löneväxling, något som erbjuds på många arbetsplatser. Då kan man avgöra om det för varje individ är en bra lösning eller inte, snarare än att man ger det till alla, säger David Wästberg, arbetsgivarpolitisk expert på Almega, till Pensionsnyheterna.
Han pekar till exempel på att anställda med lön under taket kan förlora på flexpension, eftersom det sänker lönen och på så sätt sänker allmän pension och förmåner i sjukförsäkringen.
Vid individuell löneväxling är det dessutom vanligt att den anställde får tillgodogöra sig skillnaden mellan fulla sociala avgifter och särskild löneskatt, något som enligt David Wästberg inte blir möjligt om man tar en del av löneutrymmet och överför det till pensionsavsättningar.
Han tycker för övrigt att pensionsfrågor inte bör hanteras i lönerörelser som ofta sker under stark tidspress och under hot om konflikt.
- Historiskt har man hållit förhandlingar om lön och pensioner separat. Därför är det lite olyckligt att Unionen nu lagt krav om att omförhandla ITP-avtalet när vi står inför en lönerörelse, säger han.
Han tillägger att man ännu inte fattat beslut i Svenskt Näringsliv om hur man ska ställa sig till den förhandlingsframställan man fick den 22 december om omförhandling av ITP-avtalet.
Han påpekar också att anställda på Almegas område inte fått sämre total ersättning än andra anställda, trots att man inte gått med på att införa flexpensionen.
- De har fått samma ersättning, men istället för flexpension har utrymmet använts till pension. En anställd som just köpt sig en bostadsrätt kanske tycker att det är bättre att använda löneutrymmet till amorteringar på topplån snarare än att öka sitt pensionssparande och därför är det bättre med individuella lösningar, säger David Wästberg.