Ikväll kommer Europaparlamentets ekonomiutskott rösta om IORP 2-direktivet. En mycket stor majoritet kommer - erfar Pensionsnyheterna - att stödja parlamentets kompromiss.
Det är ett viktigt steg för att slutförhandlingar om direktivet ska kunna påbörjas och är en fjäder i hatten för parlamentets föredragande Brian Hayes. Det rapporterar Pensionsnyheternas Europakorrespondent Rickard Ydrenäs, på plats i Bryssel.
Med en mycket stor, betryggande, majoritet röstar sannolikt Ekonomiutskottet ikväll till stöd för föredragande, rapportör, Brian Hayes kompromisstext om ändringar i EU-kommissionens förslag till revidering av tjänstepensionsdirektivet, IORP 2. Förslaget har stöd av de fem största partigrupperna. Enbart Sverigedemokraternas grupp EFDD är emot kompromissen.
De 28 medlemsländerna i EU har redan enats om en position i rådet, vilket gör att omröstningen i ekonomiutskottet innebär att ett stort steg har tagits mot en slutförhandling.
Att ekonomiutskottet röstar för en gemensam position är ett viktigt steg för att slutförhandlingar om IORP 2 ska kunna påbörjas. Parlamentet behöver rösta en gång i plenum i mars och ge sitt stöd för förslaget och ge Brian Hayes mandat att förhandla för parlamentets räkning, sedan kan så kallade trialogförhandlingar påbörjas mellan rådet, parlamentet och kommissionen.
Den viktigaste förändringen i Europaparlamentets förslag är att man lägger till en artikel om att ge den europeiska pensionsmyndigheten EIOPA en roll att bevaka gränsöverskridande transaktioner. Det innebär att EIOPA ska ges möjlighet att kunna stoppa en transaktion om den utgör en systemrisk för det europeiska finansiella systemet.
Europaparlamentet föreslår också ändringar i de operationella kraven som medlemsstaterna är skyldiga att se till att tjänstepensionsinstituten uppfyller. Den brännheta frågan i Sverige om kapitalkrav för tjänstepensionsinstitut och livförsäkringsbolag ska likställas, duckar parlamentet för och ändrar inte i kommissionens förslag.
Att Brian Hayes får en så stor, stabil, majoritet bakom sig i utskottsomröstningen gör att han går in med ett starkt mandat i ryggen i trialogförhandlingarna och är en fjäder i hatten för honom. Det innebär också att det är stora möjligheter att förhandlingarna kan komma i mål under första halvår 2016, då Nederländerna är ordförandeland i EU.