En utdragen period av ett lågt ränteläge kommer att skapa allvarliga problem för Europas tjänstepensionsinstitut. Hur snabbt de kan ta igen förluster efter chocker hänger i stor utsträckning på hur snart de behöver betala ut pensionerna och hur väl man i de olika medlemsländerna har system på plats för att återställa balansen, till exempel regler för hur arbetsgivare har krav på sig att återställa obalanser som uppkommit.
Det är några av de resultat som EIOPA idag presenterar efter att man för första gången stresstestat tjänstepensionsinstitut i 17 EES-länder i en stor studie som täcker in ett förvaltat kapital på 500 miljarder Euro.
För att genomföra studien har EIOPA tagit fram olika standarder för att kunna mäta de olika pensionsinstitutens stresstålighet i olika discipliner. Bland resultaten har EIOPA noterat att låga räntor och sänkta tillgångsvärden på aktie- och fastighetsmarknaden är betydligt värre än en minskad dödlighet, alltså ökade medellivslängder.
EIOPA har testat tjänstepensionsinstitut som erbjuder förmånsbestämda, premiebestämda och hybridplaner för att undersöka känsligheten för ekonomiska och demografiska risker.
När man sänkte dödlighetsrisken med 20 procent visade det sig att de förmånsbestämda och hybridplanerna hade förhållandevis god uthållighet mot den typen av risk. Istället var de betydligt känsligare för börsras och låga räntor.
När det gällde premiebestämda planer noterar man att effekten på pensionsnivåerna var mycket beroende av hur mycket tid som återstod till pensionsdagen. De äldsta spararna med störst kapital hade svårast att återhämta förluster till följd av börsras medan yngre sparare istället fick större problem om räntorna under spartiden var låga.
Eiopas ordförande Gabriel Bernardino skickar med ett budskap till Europas Finansinspektioner och uttrycker sig så här (Pensionsnyheternas egen översättning):
Eftersom pensionsplaner har en mycket långsiktig natur är det viktigt att regleringsmyndigheterna är beredda att hantera stressade situationer på ett transparent sätt. Det kan endera ske genom lämpliga återhämtningsperioder, pensionsskyddsprogram, ökade bidrag från sponsorer eller mekanismer för att justera förmånsnivåerna.
Den gamla sanningen verkar gälla. Om pensionerna blir otillräckliga kan man försena uttagen, sänka beloppen eller öka avsättningarna. Några alternativ är svåra att finna och det verkar inte heller EIOPA ha gjort, trots den mycket omfattande studien.