Pensionsgruppens huvudtema för arbetet i vår är att hitta vägar framåt för mer jämställda pensioner. Pensionsgruppen har bett Pensionsmyndigheten att titta lite närmare på möjligheten att överföra premiepensionsrätt mellan makar, typiskt sett från män till kvinnor, i syfte att jämna ut skillnaderna mellan män och kvinnor.
Den möjligheten har funnits sedan pensionssystemet sjösattes, men har inte inneburit någon succé. Snarare tvärtom.
I den rapport som Pensionsmyndigheten kommer att lämna över till Pensionsgruppen framgår att det bara är 9 127 personer av de omkring 5 miljoner möjliga som valt att överföra premiepension. Dock bör siffran ses med en viss reservation eftersom alla de 5 miljoner som tjänar in pension inte nödvändigtvis är gifta och därför heller inte kan nyttja möjligheten.
- Vi vet att den genomsnittliga pensionsinkomsten i det allmänna pensionssystemet för kvinnor är 91 procent av männens. Det beror bland annat på att vi har ett lågt tak för intjänandet och att de pensionsgrundande beloppen är större för kvinnor än män. Om man vill minska gapet kan man använda sig av möjligheten att överföra premiepensionsrätt, men det är det alltså väldigt få som gjort, säger Ole Settergren, enhetschef på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
En förklaring till det låga intresset för att utnyttja möjligheten kan vara att kvinnor lever längre än män varför man minskar beloppen vid överföring, men samtidigt vet vi att folk generellt är oinsatta i sina pensionssparanden och därför sannolikt inte heller känner till denna kostnad.
- Vi drar bort 8 procent av den överförda pensionsrätten oavsett om överföringen går från en man till en kvinna eller tvärt om, eller om överföringen är mellan samma kön, säger Ole Settergren.
Nu skulle man kunna strunta i skillnaden i medellivslängd och låta en överföring på 100 kr bli just 100 kr och inte 92 som idag. Det skulle kunna vara en metod för att öka intresset, men det är inget beslut som Pensionsmyndigheten kan fatta utan det krävs ett politiskt beslut för en sådan förändring.
- När systemet kom till ville man från politiskt håll vakta principen om att det inte skulle ske några godtyckliga överföringar inom systemet som belastade kollektivet. Det skulle vara strikt neutralt. Om vi talar om 9 000 personer, som det handlar om i dag, skulle det knappast märkas i systemet, men om det skulle få stor omfattning skulle det innebära att ensamstående kvinnor skulle få lägre arvsvinster och leda till lägre pensioner för dem på marginalen. Och vi vet inte om det är bra eller dåligt att ändra systemet på den punkten. Vi kan bara visa på effekterna och sen är det upp till politikerna att fatta beslut, säger Ole Settergren.
Men det finns även andra orsaker som kanske bättre förklarar utfallet av hur överföringarna nyttjas.
- Jag skulle påstå att det finns tre huvudsakliga anledningar till att det ser ut som det gör: Nummer ett är en låg kännedom om möjligheten att flytta premiepensionen. Nummer två är de obehag som många känner inför att diskutera döden, eller vad som händer om man i en relation skulle gå skilda vägar. Vi undviker alltså i stor utsträckning de samtalsämnen som är helt centrala i en diskussion om hur vi bäst förbereder oss för pensionen. En sista möjlig anledning till att så få delar med sig av sin premiepension till sin make är bristande generositet därför att man till syvende och sist mest tänker på sin egen framtida pension, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta, till Pensionsnyheterna.