Max Matthiessen är positiv till arbetet kring en implementering av MIFID och IDD men varnar för resultatet av en överreglerad marknad så som den i Storbritannien. Följer gör Christoffer Folkebos, vd på Max Matthiessen, svar på FI:s rapport om ett kommande provisionsförbud som presenterades idag:
Rapporten från tillsynsmyndigheten Finansinspektionen innehåller i sak inget nytt, utan är en upprepning av tidigare åsikter från bl a MIFID remissen. Min bild är att debatten och processen har kommit längre än vad rapporten ger sken av.
Max Matthiessen är positiva till att Regeringen och Finansmarknadsdepartementet har ett pågående professionellt arbete med att skapa en fungerande implementering av MIFID och IDD i Sverige. Det är viktigt för såväl konsument som för marknadens funktion att det snart bringas klarhet i hela regelverket och dess tolkningar. Nuvarande osäkerhet är skadlig för alla parter.
I sak är Max Matthiessen positiva till att det skapas en äkta och namnskyddad Oberoende finansiell rådgivning i Sverige. Detta har bland annat efterfrågats av Civilutskottet. I övrigt så tror vi att det viktigaste för kunderna är transparens och öppenhet inom hela den finansiella sektorn, oaktat om det är sparande eller bolån. Det betyder exempelvis att man alltid skall vara tydlig med vem man representerar samt att avgifter alltid skall anges i kronor och ören.
Vidare så tror Max Matthiessen att det, för konsument, långsiktigt är viktigt med en väl utvecklad och fungerande konkurrens. Detta borgar för en mångfald av produktleverantörer och distributionskanaler, såväl som äkta Oberoende finansiell rådgivning. Dessa perspektiv belyses bland annat av Konkurrensverket i MIfiD-remissen. De tendenser till oligopol som finns i marknaden för lån, sparande och försäkring idag förstärks tyvärr om Fis tolkningar skulle bli gällande. Det är alla initierade parter överens om. För en tillsynsmyndighet så kan det dock vara bekvämt med ett fåtal aktörer i marknaden, men tyvärr så gagnar det ej marknadens viktigaste funktioner.
Att kortsiktigt falla för frestelsen att överreglera en del av finansmarknaden är dock ett reellt hot. Inte minst då dessa frågor är komplexa och innehåller inslag av irreversibilitet. I exempelvis UK så analyserar, och debatterar, man nu istället hur man kan luckra upp lagstiftningen för att säkerställa bra rådgivning även till vanliga sparare. Effekterna av att överreglera i exempelvis UK, inom ersättningsfrågor och provisioner, har uppenbart skadat vanliga sparare och konsumenters tillgång till bra och effektiva råd. Det har tyvärr blivit en klass- och förmögenhetsfråga. Detta vill vi undvika i Sverige.
Lösningen för Sverige ligger i kombinationen av ett bra regelverk som tydliggör olika roller, en stark självreglering och en aktiv tillsyn. Här har Finansinspektionen som tillsynsmyndighet en mycket viktig roll att spela framöver. Lagar stiftas i Riksdagen. Skälvreglering sköts idag effektivt av bland annat av Insuresec och Swedsec.