Skandia Liv beslutade strax före jul att man inte skulle ansöka om att få tillämpa Solvens 2-regler på sin verksamhet. Det innebär att man, i väntan på ett nytt regelverk för tjänstepensioner, kommer att tillämpa de övergångsregler som finns och som i praktiken innebär att man arbetar med de gamla reglerna i Solvens 1, bland annat vad gäller kapitalkraven.
- Anledningen att vi inte väljer att gå med i Solvens 2 är att vi inte känner till vilka regler som kommer att gälla för tjänstepension framöver och vi vågar inte ta risken att i framtiden hamna i ett sämre läge än våra konkurrenter när det gäller tjänstepensionerna. De är ju vår största affär, säger Gunnar Brännstam, aktuarie på Skandia, till Pensionsnyheterna.
Konkurrenterna i det här fallet är partsbolagen AMF, KPA och Alecta som alla deklarerat att de vill använda sig av tjänstepensionsregelverket, som de anser är bättre anpassat till deras verksamhet.
Enligt Gunnar Brännstam kommer man nu att hantera den interna styrningen genom två regelverk, Solvens 2 för övrig livverksamhet och övergångsregler för tjänstepension.
- Legalt följer vi nu två regelverk och det är ur effektivitetssynpunkt inte optimalt, säger Gunnar Brännstam.
Det här är en mycket intressant utveckling. Skandia har ju hävdat att kundernas skydd blir sämre om man använder olika regelverk för tjänstepensioner och alltså inte tillämpar Solvens 2-regler på alla försäkringar.
I debatten i höstas har Skandia, SPP, SEB Trygg Liv Gamla och Länsförsäkringar hävdat att bolag som vill arbeta med tjänstepensionsregler försämrar kundskyddet bland annat genom att man kommer undan med lägre kapitalkrav än vad som gäller i Solvens 2. Nu går man självmant in i ett regelverk som man anser ger kunderna sämre skydd.
- Ja, konkurrensen leder till att det blir den effekten, säger Gunnar Brännstam.
Lars Bergendal, senior advisor på Skandia, ser inte bara en oro för kundskyddet utan även oro för stabiliteten.
- Vår linje grundar sig i en oro för otillräckliga buffertar för pensionssparande. Det ökar risken för finansiell instabilitet, och är således en angelägenhet inte bara för Skandia, utan för hela Sverige, säger Lars Bergendal och fortsätter:
- Principiellt anser vi att det är fel och olyckligt med övergångsbestämmelsen, men när nu regelverket är utformat på detta sätt, så väljer vi att utnyttja det för att inte stänga några dörrar för våra kunder inför framtiden, avslutar Lars Bergendal.