Fusionen mellan Folksam Liv och KP har nu kommit ett stort steg framåt. Den ekonomiska och aktuariella granskningen av fusionen är nu avslutad enligt finansinspektionens aktuarie Göran Ronge. Han har haft till uppgift att se till att försäkringstagarna i kollektiven inte missgynnas av fusionen.
- Det här är två ekonomiskt ganska starka rörelser som nu fusioneras och jag har inte funnit att det finns någon risk för återbäringsminskning till följd av fusionen, säger han.
Han lämnar dock en liten brasklapp när det gäller sjukförsäkringsrörelserna.
- Det finns indikationer på att de här sjukförsäkringsrörelserna inte gått så bra och Folksam Liv måste klarlägga vem som lånar av vem om de skulle fattas pengar i någon av rörelserna, säger han.
Han ser dock inget behov av att förstärka sjukförsäkringsrörelserna innan fusionen, och anser att det är något som bolagen själva måste bedöma och justera genom villkors- och premiereglering.
I ett fusionerat Folksam/KP kommer man också att tvingas att hålla olika återbäringsräntor, enligt Göran Ronge.
- Jag har kommit fram till att de då måste ha olika återbäringsparametrar och då även olika återbäringsräntor, i den avgiftsbestämda tjänstepensionen. Den förmånsbestämda finns ju bara i KP så den förs ju bara över och blir en egen gren inom Folksam.
PN: Kan den rörelsen i händelse av konkurs användas för att täcka underskott i Folksam Liv?
- Vi har i en särskild rapport 2006 analyserat bolagens regler för förlusttäckning och därvid sagt att man redan i de försäkringstekniska riktlinjerna ska ha en plan hur man avser att göra när det gäller förluster i vissa verksamheter. Det ska alltså finnas någon form av prioriteringslista som visar vem som i första hand bör täcka upp i en underskottsituation. Och det är en väsentlig fråga. Det får inte bara gå på Guds försyn. Vi har hittills inte ställt något krav om det men det kommer att ske när vi uppdaterar våra föreskrifter, säger Göran Ronge.
Den juridiska prövningen av fusionen är ännu inte avslutad varför Finansinspektionen ännu inte har tagit slutgiltig ställning till fusionen.