De låga och till och med negativa räntorna gör att sparare och investerare måste skruva ned avkastningsförväntningarna framöver, enligt Frans Lindelöw, vd och koncernchef för Skandia.
- Jag tror att vi får ställa in oss på en årsavkastning kring 4-5 procent framöver. Att avkastningen skulle fortsätta uppåt på risktillgångar som de gjort de senaste sju bra åren i ett läge med nollräntor, eller som i Sverige och Japan negativa räntor, är att utmana tyngdlagen för mycket, säger Frans Lindelöw till Pensionsnyheterna.
Skandias viktade nyförsäljning av sparprodukter ökade med omkring 4 procent under 2015 och uppgick totalt till knappt fem miljarder kr. Det är lägre än tillväxten i totalmarknaden som uppgick till 12 procent, enligt statistiken från Svensk Försäkring.
En förklaring till det är, enligt Frans Lindelöw, att Skandia inte finns med på den växande kryssvalsmarknaden. En annan att Skandia valt att dra i bromsen, framförallt när det gäller traditionellt förvaltade kapitalförsäkringar.
- Vi hade ju en kollektiv konsolideringsnivå som toppade på 120 procent innan vi fattade beslut om att skifta ut överskotten. Den höga konsolideringen drog till sig kapital men i och med att vi satte ett tak för investeringar i de här produkterna på 500 000 kr så har försäljningen av den typen av försäkringar minskat. Det kan förklara att vi inte följt med marknaden riktigt, säger Frans Lindelöw.
Skandia har öppnat ett projektkontor i Vilnius i Litauen som ska spara pengar genom att det är billigare att driva verksamheten där än här. Hittills har man anställt 70 personer, som just nu är under utbildning.
- Nu går vi in i fas två vilket betyder att vi ska börja flytta över arbetsuppgifter. Vi räknar med att de 70 personerna kommer att bli 200 personer på några års sikt, säger han.
För att det ska bli någon verklig besparing krävs dock att man gör neddragningar i Sverige, något som redan skett.
- Vi har löst det mesta hittills med naturliga avgångar. Så det finns ingen dramatik i det här projektet och vi kommer inte att lägga några stora varsel, säger Frans Lindelöw.
En av bolagets stora utmaningar framöver är att börja beta av på IT-skulden. Skandia har, i likhet med många andra bolag, en ålderdomlig IT-struktur som behöver förnyas.
Nyare bolag som Avanza och Nordnet som växer kraftigt, delar inte det problemet eftersom de inte har ärvt några gamla system eller produkter.
- Vi vet problemställningen och har identifierat problemen och tittar på olika lösningar till exempel outsourcing eller utveckling av nya system. Att några av våra konkurrenter inte delar våra problem har jag inget problem med. Det är som i golf, man kan bara spela från den plats där bollen ligger, inte vara förbannad över att man gjorde ett dåligt utslag, säger Frans Lindelöw.