Uppemot 90 procent av alla avtal om verkställande direktörers förmåner kan vara felskrivna, något som gör att företagen som ingått dem löper risk att hamna i tvister i framtiden. Om en vd sparkas är det inte ovanligt att det kan leda till tvister om hur avtalet ska tolkas till exempel när det gäller vilken inkomst som ska vara pensionsgrundande.
Det är en anledning till att Skandia nu är i full färd med att ta fram ett digitalt verktyg som ska användas i företagsrådgivningen. Tanken är att man genom att göra löpande besiktningar av företagens risker ska minimera risken för kostsamma framtida processer.
Ett annat problem kan handla om att ett företag som saknar eget kollektivavtal har förvärvat ett anslutet företag, något som kan leda till det som kallas kollektivavtalssmitta och som innebär att man kan tvingas in i kollektivavtalet och ge anställda förmåner i enlighet med detta.
Det här är någonting som många företag är omedvetna om och som kan skapa problem. Skandia är därför i färd med att skapa ett nytt digitalt verktyg för att ge företagen koll på de risker de löper när det gäller HR-frågor och juridiken kring dem.
- Vi kan se att en pensionspolicy som vi hjälpt till att ta fram kan ha varit helt korrekt när den skapades men att den efter ett antal år där det skett förändringar inte längre stämmer. Av det skälet har vi valt att ta fram en särskild rådgivningsmodul med frågor som gör att vi ska kunna identifiera risker som företagen löper, säger Bosse Ågren, försäljningschef på Skandia till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att det här även ger Skandia koll på sin affär för att på så sätt minska risken för att det sker eller har skett misstag i rådgivningen.
Verktyget som ska lanseras under våren lär skapa en del aha-upplevelser för många, tror Bosse Ågren.
- Ett exempel handlar om företag som tecknat en sjukvårdsförsäkring för samtliga anställda men i ett senare skede bestämmer sig för att sluta erbjuda den förmånen. Då kan det vara något som strider mot anställningsavtalet, något som många företag inte alls är medvetna om, säger han.
Verktyget är utformat av en grupp arbetsrättsjurister som gått igenom ett antal problemområden när det gäller pensionspolicies och avtal. Tanken är att Skandias egna rådgivare ska ta upp de här frågorna i rådgivningsmöten med nya kundföretag och även företag som varit med under längre tid. Detta eftersom man noterat att många av de kundföretag man varit i kontakt med visar sig ha felaktigheter i avtal och policies, något som kan bli dyrt i slutänden för arbetsgivaren.
- Vi ser det här som en kvalitetssäkring för företagen så att de blir varse vilka risker de löper och avsikten är att det inte ska gå att gå förbi det här momentet i rådgivningen med mindre än att man kunnat bocka av alla tveksamheter som kan finnas, säger Bosse Ågren.