Den första januari i år var det meningen att försäkringsbranschen skulle ha system på plats för att tillhandahålla flyttinformation till kunder som vill flytta. Nu, drygt två månader senare, är det fortfarande lite si och så med leveransen och de olika bolagen är inte riktigt överens om hur kunderna ska få informationen och vad som krävs av avlämnande respektive mottagande bolag.
- Jag tycker övergripande att det har gått enligt förväntan så här långt. Det är klart att det tar tid att få ett helt nytt, och omfattande, system för flyttinformation på plats. Den nya informationsgivningen bygger på branschens självreglering, men det är ju samma sak om det införs ny lagstiftning på något område. Det nya fungerar aldrig fullt ut friktionsfritt direkt utan får söka sin konkreta utformning med tiden, säger Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring, till Pensionsnyheterna.
- En branschöverenskommelse skiljer sig dessutom från lagstiftning genom att det saknas förarbeten till självregleringen, där lagstiftningen bygger på offentlig utredning och regeringens proposition, säger Johan Lundström.
I tisdags höll Svensk Försäkring ett tre timmar långt möte med sina medlemsföretag där en del knäckfrågor diskuterades i det Johan Lundström kallar en öppen atmosfär.
Ett problem som man sett är att det kommit betydligt fler ansökningar om flyttinformation än tidigare. Detta eftersom intresset från marknadens flyttaktörer visat sig stor och kanske större än vad många föreställt sig.
Här är man oenig om det ska räcka med en enkel informationsfullmakt med en enkel kryssruta där kundernas ombud också vill ha underlag för flytt. Flera bolag undrar om det ska vara tillräckligt för att plocka fram underlag för flytt och om ett kryss inte sätts slentrianmässigt, något som kan leda till flyttspam.
- Det finns bolag som ifrågasätter om ett kryss om flyttblad på en informationsfullmakt verkligen visar att kunden givit uttryck för en genuin vilja att flytta eller om det är något som drivs av ombuden, säger Johan Lundström.
En del bolag kräver ytterligare blanketter för att ta fram flyttinformationen, andra tar fram informationen, om än motvilligt emellanåt.
Helt klart är att branschöverenskommelsen om flyttinformation har ökat intresset för att ansöka om flyttar. Det har alltså blivit ett hål i staketet som gör det möjligt att öppna för en mer vittgående flytträtt som ökar kraven på bolagen att ta fram informationen samtidigt som de löper risk att förlora kapital och intäkter.
Nu är det inte så mycket man kan göra för att förhindra den saken. Finansinspektionen har haft regeringens uppdrag att verka för att överenskommelsen tas fram. Myndigheten kommer nu att ligga på bolagen som hökar för att se till att de lever upp till att leverera enkel, tydlig och jämförbar information till kunderna inför flytt.
- Finansinspektionen har gett tydligt uttryck för att överenskommelsen om flyttinformation utgör god försäkringsstandard och är därmed något som ingår i tillsynen. Om inte varje bolag uppfyller den standard som branschöverenskommelsen innebär kan bolaget drabbas av Finansinspektionens sanktioner. Det är något som FI formellt och med eftertryck har konstaterat, säger Johan Lundström.
Än så länge är mycket av flyttinformationen som tas fram manuellt producerad eller åtminstone med en del kompletterande handpåläggning, något som är dyrt och komplicerat. På sikt hoppas man att den efterfrågade informationen ska kunna hanteras via MinPension.se som driver ett projekt om saken i dialog med branschen. I väntan på den lösningen gäller att bolagen måste följa de regler som man är överens om annars blir de tagna i öronen av Finansinspektionen.