I går kunde Pensionsnyheterna berätta att Skandia sagt upp förmedlingsavtalet med förmedlarbolaget Cerberus. Detta med hänvisning till att man noterat att Cerberus annullerat många avtal med Skandia och ersatt dem med andra upplägg, utanför Skandia.
Som Pensionsnyheterna uppfattat saken handlar det om att Cerberus, som nyligen fått tillstånd att hantera egna depåer, väljer att lägga in en del av sin affär i ISK och därmed gå förbi Skandia och förvalta kapitalet i på egen hand eller med andra underleverantörer. Det här gör att man blir till en konkurrent, snarare än en återförsäljare av Skandiaprodukter.
Folksam, som gör en hel del affärer med Cerberus, har inte sett någon anledning att ifrågasätta dem eller det avtal man har med dem.
- Vi engagerar oss för våra pensionssparare och ser i och med det kontinuerligt över våra samarbeten. Vi har granskat vårt samarbete med Cerberus och har inte sett någon anledning att ifrågasätta avtalet, säger Lena Högfeldt, chef för Affär och Finans på Folksam till Pensionsnyheterna.
Danica, gör tvärt emot Skandia och ligger för närvarande i startgroparna för att inleda samarbete med Cerberus.
- Vi har ett avtal med dem och som jag uppfattar saken är det bara några mindre anpassningar som vi behöver göra för att kunna inleda samarbetet, säger Claes Carlson, vd för Danica Pension till Pensionsnyheterna.
Danica har en affärsmodell som skiljer sig från de flesta aktörerna i branschen. Bolaget, som finns representerat på alla kryssmarknader, ställer gärna upp som leverantör av försäkringsskal till dem som efterfrågar det. Danica tar då bara betalt för att man tillhandahåller infrastruktur för fond- eller depåförsäkringar och bryr sig därför inte så mycket om vem som förvaltar pengarna i slutänden. Det är dock ingenting som Bosse Ågren, försäljningschef Sverige på Skandia, ser som en bra modell för Skandia i framtiden.
- Vi ska inte vara en leverantör av försäkringsskal, vi är ett försäkringsbolag, säger han till Pensionsnyheterna.
Hela diskussionen som nu uppstått handlar om vem som ska ta vilken del i värdekedjan på pensions- och försäkringsmarknaden. Förmedlarna har i växande utsträckning börjat hantera kapitalförvaltningen genom att skapa och driva egna värdepappersbolag. Det gör att de i praktiken kan tillhandahålla allt som krävs, förutom själva försäkringsskalet. Det skapar en ny konkurrenssituation på marknaden. Det gör att det nu, i väntan på MiFID 2 och ett eventuellt provisionsförbud, funderas på högvarv ute i branschen över vilka affärsmodeller som man ska välja för framtiden.
Kombinationen av prispress, växande kollektivavtalstäckning och höjda premier gör att det blir svårare att tjäna pengar. De lösningar som Cerberus och flera andra förmedlare erbjuder bygger på att man adderar tjänster till traditionellt fondsparande kan sälja produkter med högre avgifter och betydligt bättre lönsamhet, till exempel fond-i-fonder där avgifterna ligger skyhögt över de avgifter som man till exempel kan komma åt via kryssmarknaden.