NYHETSARKIVET
24 mar 2016 12:33
Risk att IDD-direktivet inte utreds
Den 22 februari blev försäkringsdistributionsdirektivet, IDD, klart. Den nya regleringen som hantera distribution av försäkringar uppdaterar det gamla direktivet IMD, som gäller idag.

Det övergripande syftet med regleringen är att säkerställa gränsöverskridande verksamhet inom EU och att harmonisera de nationella regelverken vad gäller kraven på försäkringsdistributörer. En viktig del är att reglerna kommer att gälla för såväl försäkringsförmedlare som försäkringsbolag. I direktivet finns också två viktiga portalprinciper som ska gälla för försäkringsdistributörer som fortsättningsvis alltid ska ”agera ärligt, rättvist, professionellt i enlighet med kundens bästa intressen” och lämnad information alltid ska vara ”korrekt, klar och inte missledande”.

Direktivet rymmer också regler om transparens vid ersättningar och även ett krav på professionell utbildning av förmedlare som varje år ska genomgå fortbildning under minst 15 timmar. Detta krav ska gälla för alla som arbetar med rådgivning, som försäkringsförmedlare, på försäkringsbolag och hela vägen upp i styrelsen för dem som ansvarar för rådgivningsdelen.

Medlemsländerna har nu två år på sig att få in det nya regelverket i nationell lagstiftning.

Enligt Charlotta Carlberg, tidigare vd för SFM och nu konsult på KPMG, finns det en oro i branschen för att regeringen inte kommer att tillsätta någon utredning om direktivet.

- Jag har uppfattat att man i regeringskansliet funderar över att bara göra en intern Ds i regeringskansliet, snarare än en fullskalig utredning. Jag är orolig för att man nu gör samma misstag som man gjorde i MiFiD-utredningen där man inte gjorde någon fullständig utredning och analys av vilka effekter ett totalt provisionsförbud skulle kunna få på marknadens funktionssätt. IDD innehåller många delar som är helt nya för försäkringsgivarna som skulle behöva en ordentlig analys och där de berörda aktörerna får möjlighet att komma med synpunkter genom att delta i en utredning, säger hon till Pensionsnyheterna.

Pensionsnyheterna har uppfattat att det just nu pågår diskussion i departementet och att det handlar om resurser. En fullskalig utredning drar mer resurser och tid än en departementsstencil som man kan göra med egna resurser. Men något klart svar på om det blir en utredning eller inte kan man inte lämna i dagsläget.

- Frågan bereds inom Regeringskansliet och jag har därför inga kommentarer just nu, hälsar Tord Gransbo, enhetschef i Finansdepartementet, i ett mejl till redaktionen som svar på frågan om det ska bli en Ds eller en SOU.

Klart är dock att en utredning behöver komma igång ganska snart om man ska hantera den svenska lagstiftningsprocessen. En utredning ska lämna betänkande som ska remissbehandlas. Därefter ska man skriva en lagrådsremiss, och efter det en proposition som ska klubbas i riksdagen. Det gör att tiden fram till februari 2018 inte är särskilt väl tilltagen, om man drar frågan om utredning eller Ds i långbänk.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907