I Pensionsmyndighetens rapport Analys av överföring av premiepension ur ett jämställdhetsperspektiv som lämnades till Pensionsgruppen framgår att flytt av premiepensioner är ett framgångsrikt sätt att öka jämställdheten i pensionssystemet, men att den används i en mycket låg utsträckning. För att öka användningen av premiepensionsöverföring föreslår därför myndigheten en rad förändringar som bland annat innebär att det i framtiden kommer vara möjligt att ansöka om premiepensionsöverföring online.
I rapporten nämns ett flertal punkter där myndigheten uppmanar till lagförändring. Bland annat gäller detta dagens regler som säger att överföringen av premierätten kan genomföras senast i januari samma år som premierna avser, och här menar Pensionsmyndigheten att den sista ansökningsdagen borde flyttas till slutet av april då man under den perioden får sitt orangea kuvert och av den anledningen tar sig tid och fattar beslut om sin pension.
Idag är det även så att båda måste skicka in en ansökan för att genomföra en flytt men här tycker myndigheten att det borde räcka med att den som vill flytta delar av sina premier till sin make eller maka ska skicka in en ansökan.
I rapporten tas det även upp ett förslag om att man på minpension.se ska kunna se effekten av delad pensionsrätt i sin pensionsprognos och här kommer myndigheten föra dialog med minpension.se som man är med och driver.
- Det är väldigt få som för över sina premierätter samtidigt som en överföring innebär ett relativt stort tillskott till den enskildes pension. Vi gjorde en enkätundersökning och den visade att det finns en obenägenhet att fatta beslut om pensionen. När vi frågade om varför de som kände till inte förde över var svaret ofta att man inte tog sig tid, säger Kristin Kirs, analysansvarig och författare till rapporten på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.