De fyra storbankerna har ett starkt grepp om den svenska tjänstepensionsmarknaden och inträdeströsklarna för nya aktörer är höga.
Sedan 2007 har dock de fyras gängs marknadsandelar fallit. Det beror enligt en ny rapport från Konkurrensverket bland annat på att Handelsbanken sålt SPP till Storebrand.
Konkurrensverket nämner inte tillkomsten av ITP1-avtalet och tillväxten i kryssmarknaden där ickevalsalternativen inte hanteras av bankernas livbolag som en orsak till tappet, men det har naturligtvis också bidragit.
Även på fondmarknaden tappar storbankerna marknadsandelar, enligt rapporten som har titeln Storbankskoncernernas olika verksamheter en översiktlig beskrivning av olika delmarknader.
Marknadskoncentrationsgraden kan, enligt myndigheten, bedömas som medelhög, men att den jämförelsenorm man använder, HerfindahlHirschmanindexet, legat på ungefär samma nivå som idag sedan 2011.
Konkurrensverket konstaterar att marknadskoncentrationen är högre i premiepensionssystemet än på andra delmarknader för pensionssparandet, något som tyder på att bankerna varit duktiga på att få kunderna att välja deras fonder till premiepensionen.
Konkurrensverket pekar på att kundrörligheten ökat på fondmarknaden, inte minst till följd av att ISK kommit på plats.
I rapporten uttrycker man sig så här:
Införandet av det s.k. investeringssparkontot (ISK), vilket är en kontoform som möjliggör fondbyten utan realisationsvinstbeskattning, kan vara en bidragande orsak till den ökade kundrörligheten.
Fortfarande tycker dock Konkurrensverket att det är konstigt att framför allt privatkunderna verkar vara så okänsliga för höga fondavgifter. Trots det går det åt rätt håll, enligt verket, som skriver:
Detta till trots verkar konkurrenssituationen på marknaden alltså ha ökat de senaste åren. Branschen som helhet förefaller kännetecknas av relativt höga vinstmarginaler. De mindre fondbolagen tenderar dock att ha en något svårare ekonomisk situation än de större bolagen. Detta beror bl.a. på avsaknad av koncernintern produktdistribution och att marknaden karaktäriseras av stordriftsfördelar, skriver Konkurrensverket.
Konkurrensverket skriver också att konkurrensen på livförsäkringsmarknaden behöver öka eftersom den är koncentrerad till ett fåtal större bolag och vill gärna se att vi får en fungerande flyttmarknad, något som formuleras så här:
För att främja konkurrensen på livförsäkringsmarknaden har Konkurrensverket tidigare framhållit vikten av en fungerande flytträtt. Med hänsyn till livförsäkringars långsiktiga karaktär är det viktigt att det finns förutsättningar för konkurrens inte enbart vid tidpunkten för tecknandet av en försäkring utan även under avtalstiden. Detta genom att försäkringstagare har möjlighet att byta försäkringsbolag utan orimliga kostnader. Avgifter i samband med återköp och flytt bör bestämmas utifrån bolagets kostnader för detta.
Konkurrensverket verkar dock se kommande fin-tech innovationer som vägen framåt. Genom att mindre aktörer kan utveckla nya och enkla lösningar för betalningar, alternativa kreditformer, till exempel peer-to-peer lån och crowdfunding så kommer att skapas mer konkurrens på bankmarknaden framöver.