EU-kommissionen har bestämt sig för att gå vidare med en fördragsbrottstalan mot Tyskland där man vill pröva om de tyska kollektivavtalsparterna har rätt att i avtal bestämma leverantörer till en kommunal tysk tjänstepensionsplan, utan föregående upphandling.
EU-kommissionen förklarade redan i juni 2007 att man förberedde en talan mot Tyskland men det dröjde alltså ett helt år, till den 24 juni 2008, innan man lämnade in handlingarna till domstolen.
Det här är en fråga som på allvar utmanar kollektivavtalens ställning och organisationen EAPSPI, European Association of Public Sector Pensions Institutions, skriver i ett brev till sina medlemmar att frågan rör en viktig konflikt i Europa.
I den här processen måste EG-domstolen avgöra om man ska prioritera ett Europa där fri konkurrens råder eller ett socialt Europa., skriver Hagen Hügelschäffer, generalsekreterare i organisationen i ett cirkulär till medlemmarna.
Bertil Repfennig, styrelseledamot i EAPSPI och vd och koncernchef i KPA säger till Pensionsnyheterna att man haft frågan under luppen under en tid. Han menar att den mest allvarliga effekten som kan komma är att TGL-försäkringen ifrågasätts.
- TGL-försäkringen är ett åtagande som ligger på arbetsgivarna men som är beslutad i kollektivavtal och det som kan hända är att de skulle tvingas handla upp försäkringen, om kommissionen skulle vinna målet, säger han till Pensionsnyheterna.
En annan fråga som kan komma ifråga är kollektivavtalets utpekande av ickevalsalternativet på kryssmarknaden. Där är det ju inom KAP-KL föreskrivet att ickeväljarna ska försäkras i KPA.
De svenska fackföreningarna rustar sig nu för att stödja Tyskland i processen och man vill förmå regeringen att intervenera på Tysklands sida i den kommande processen i EG-domstolen i Luxemburg.
Mer om målet kommer i det kommande numret av Pensionsnyheterna Analys som kommer i slutet av augusti.