Unionen och Sveriges Ingenjörer har idag varslat flera förbund inom Almega om strejk från och med den 18 april eftersom parterna inte lyckats mötas i frågan om flexpension.
Almega anser att det ska vara upp till den enskilde att besluta om delar av lönen ska gå till ökade pensionsavsättningar medan Unionen anser att ökade premieavsättningar ska finnas med i avtalet och vara lika för alla.
I det varsel som Unionen lämnat hävdas det felaktigt att Almega kräver försämringar i kollektivavtalet. Detta är helt felaktigt, Almega har lämnat över skriftliga förslag till facken om ett nytt avtal på märkets 2,2 procent på ett år utan några förändringar i kollektivavtalet, skriver Almega i sitt pressmeddelande.
Det varsel som Unionen och Sveriges Ingenjörer lagt riktar sig mot IT-branschen, telekombranschen, Public Servicebolagen, teknikkonsulter samt säkerhet och sanering och städ.
Det är en väldigt märklig strejk som facken nu varslar om. Den bryter helt och hållet mot den tradition vi hittills haft i Sverige, där vi hanterat viktiga och långsiktiga frågor som pensionsfrågor i lugn och ro och god ordning, vid förhandlingsbordet. Att facken nu blåser till konflikt för att tvinga på tjänstesektorn en obligatorisk flexpension som vare sig företagen eller medarbetarna vill ha, när det dessutom är de som ensidigt avslutat förhandlingarna i frågan, är både oansvarigt och orimligt, säger Anna-Karin Hatt, vd för Almega.
Nu kommer Medlingsinstitutet att utse medlare som ska leda förhandlingarna på vart och ett av de avtalsområden där Unionen och Sveriges Ingenjörer varslat om konflikt.
Vi har ett mycket tydligt mandat från våra medlemsföretag. I det ingår inte att införa en obligatorisk flexpension, utan individuell valmöjlighet och utan en riktig individuell avräkning. Jag tror att vi skulle kunna hitta en lösning tillsammans med våra fackliga motparter men då krävs att även Unionen och Sveriges Ingenjörer visar förhandlingsvilja och är beredda göra vissa eftergifter för att vi ska kunna komma överens, säger Anna-Karin Hatt.
För den som tjänar mindre än 39 100 kr i månaden menar Almega att det är mer förmånligt att avstå från pensionsavsättning och istället välja att få högre lön. Det beror på att ersättningarna från trygghetssystem baserar sig på lönen. Med en pensionsavsättning istället för lön minskar bland annat föräldrapenning, sjukpenning och avsättningar till allmän pension.