Partsbolagen Alecta, AMF, Folksam samt KPA som i till betydande del ägnar sig åt tjänstepensionsverksamhet vill att de i framtiden ska få kapitalkrav baserade på Finansinspektionens tillsynsverktyg trafikljuset.
I dagsläget lever de under de gamla reglerna för Solvens 1 vilket innebär att de inte har något riskbaserat kapitalkrav alls. Från och med 2019 ska de, om inget nytt tjänstepensionsregelverk införs i Sverige, använda sig kapitalkraven från Solvens 2.
De fyra bolagen skriver nu till finansdepartementet, i ett kompletterande remissvar på tjänstepensionsföretagsutredningen, och påpekar att ett praktiskt och enkelt system för att införa kapitalkrav kan vara att lagstifta om trafikljussystemet. Genom att införa det i lag, och inte som ett tillsynsverktyg för finansinspektionen, skulle man få ett regelverk som är testat i verkligheten och som är enkelt att beräkna och anpassat för svenska behov, menar de fyra bolagen bakom skrivelsen.
Tjänstepensionsföretagsutredningen har tidigare föreslagit att Sverige, i väntan på ett europeiskt regelverk, ska kunna införa ett nationellt, riskbaserat kapitalkrav. Bolagen motsatte sig vid denna tidpunkt detta interimistiska kapitalkrav och tyckte man borde avvakta den europeiska diskussionen.
Eftersom det i utkasten till revideringen av IORP 2 saknas en revidering av kapitalkraven och det inte verkar sannolikt att en översyn kommer att ske inom överskådlig tid, föreslår de fyra bolagen att Sverige ändå går före och inför ett nationellt system.
De fyra tipsar därför lagstiftaren om hur man kan införa ett svenskt system som skulle ha möjlighet att fungera för såväl de undertecknande försäkringsbolagen som för stiftelser och tjänstepensionskassor, som också väntar på nya regler. Bolagen anser att trafikljuset borde kunna användas för detta ändamål. I remissvaret understryks vikten av att nivån på kapitalkravet blir beslutas av riksdagen och inte delegeras till Finansinspektionen. Den detaljerade utformningen kan dock överlåtas till myndigheten.