NYHETSARKIVET
20 aug 2008 12:25
SEB: Partsbolagen tar över pensionsmarknaden om inget görs
Om ingenting görs kommer de tre partsbolagen AMF Pension, Alecta och Folksam/KPA att öka sina positioner ytterligare på kryssvalsmarknaden.

På tio års sikt kommer de tillsammans att ta emot mer än två tredjedelar av premieinbetalningarna, främst beroende på att dessa bolag av avtalsparterna valts ut som ickevalsalternativ. Det visar en rapport som SEB Trygg Liv låtit konsultföretaget McKinsey göra och som innehåller framskrivningar för avtalspensionsmarknaden.

Framskrivningarna är gjorda med nu kända avtal och villkor och tar hänsyn till premieinbetalningar, pensionsutbetalningar och utvecklingen av placeringstillgångarna fram till 2018. McKinsey har skapat några olika scenarier utifrån de upphandlingar som väntas.

I huvudscenariot har man antagit att AMF Pension blir ickevalsalternativ i den nu pågående upphandlingen till SAF-LO. Vidare har man antagit att Folksam/KPA kommer att bli ickevalsalternativ för de kommunala kryssvalspensionerna och att dessa kommer att vara upphandlade 2011.

- Vi har noga följt Konkurrensverkets granskning av den här frågan och även kommit med egna inlagor. Ett underlag som har saknats i diskussionen är en kvalificerad framskrivning av marknaden så att vi ser vart den är på väg givet dagens tendenser och utveckling. Det är mot bakgrund av detta som vi nu tagit fram det här materialet, säger Jan Stjernström, vd för Fondförsäkringsbolaget SEB Trygg Liv till Pensionsnyheterna.

Han säger att rapportens framskrivningar inte ska ses som förvånande men tycker att allt pekar mot att vi går mot en ännu sämre konkurrens på marknaden.

- Det går i fel riktning. Man ger sken av att det råder fri konkurrens på den här marknaden men det vi ser är att den kommer att minska i och med att Alecta, AMF Pension och Folksam/KPA kommer att stärka sina positioner ytterligare och göra att marknadskoncentrationen ökar säger han och tillägger:

- Jag tycker att man borde ha spelregler som bryter upp de här monopolen och som gör att individerna, som ju fått större ansvar för sina pensioner får en större valfrihet.

I rapporten har man även undersökt hur det kommer att gå med ”gamla” pensionstyper, till exempel ITPK och tiotaggarmarknaden. Det visar sig att tiotaggarmarknaden kommer att krympa från 2007 års 9,6 miljarder till 2,7 miljarder kr, fram till 2018, räknat i reala termer.

ITPK marknaden, som är en run-off affär, krymper även den med två tredjedelar och går från 4,5 miljarder kr till 1,5 miljarder.

Frågan är bara vad konkurrensverket kan göra för att ändra förutsättningarna på avtalspensionsmarknaden. Kollektivavtal om löner och andra förmåner är ju undantagna i konkurrenslagen och att ändra på den saken är ju inget som Konkurrensverket kan göra. Det är en fråga för riksdagen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907