Rådgivningsföretaget Agenta strider i länsrätten för att få vara med och hjälpa Västra Götalandsregionen med finansiella rådgivningstjänster. Agenta tycker inte alls att de är mindre oberoende för att de har ett fondbolag, vilket Västra Götaland anser och har uteslutit dem vid sin upphandling. Agenta menar dessutom att deras konkurrenter Wassum och Söderberg & Partners som valts ut också har fond- eller värdepappersbolag och därför borde ha diskvalificerats om det nu är det som ska vara kravet.
Striden om upphandlingen av finansiella rådgivningstjänster i Västra Götalandsregionen, VGR, går vidare. Regionen vill ha rådgivning för hur man ska förvalta pensioner och donationsmedel med en total omslutning på 4,5 miljarder kr.
Meningen var att Västra Götalandsregionen under januari månad skulle ha påbörjat en upphandling av kapitalförvaltningstjänster med hjälp av de konsulter som man tecknat ramavtal med. En av konsulterna, Agenta, som inte kom med i upphandlingen har dock överklagat till Länsrätten i Vänersborg och begärt inhibition av den gjorda upphandlingen.
Skälet till att Agenta inte fick vara med var enligt VGR att Agenta har ett helägt fondbolag och att man inte nämnt det i sitt anbud.
- Skälet till att de inte kom med i upphandlingen var att de underlät att berätta för oss om att de har en beroendeställning i och med att de är ägare av ett fondbolag. Det har de övriga gjort och det var därför Agenta inte valdes ut i upphandlingen, säger Lennart Karlberg, upphandlingsansvarig i Västra Götalandsregionen till Pensionsnyheterna.
Misstag
Agenta menar i sin inlaga om inhibition till länsrätten att Västra Götalandsregionen gjort ett misstag och diskvalificerat Agenta på fel grunder. Agenta skriver att misstag kan rättas till men Västra Götalandsregionen har hittills inte velat ta till sig Agentas argumentation, något som Agenta finner "stötande".
Agenta menar dessutom att de andra aktörerna som valts ut i upphandlingen också har motsvarande verksamhet via värdepappersbolag och de skulle i så fall ha uteslutits på samma sätt som Agenta. Och Agentas vd Stefan Engström menar att Agenta är ännu "vitare" än de flesta av konkurrenterna som valdes ut i upphandlingen. Detta eftersom konkurrenterna har möjlighet att ta in kapital från sina kunder i sina böcker och för kunds räkning bedriva handel med finansiella instrument, något som Agenta inte har möjlighet till i enlighet med det tillstånd man har registrerat hos Finansinspektionen.
- Jag förstår det inte. Flera av de bolag som valts ut kan göra det vi kan göra i vårt fondbolag plus mycket mer. Vi har det mest begränsade tillståndet av övriga tillståndspliktiga anbudsgivare, säger Stefan Engström.
Andra har också fondbolag
De övriga utvalda bolagen som alltså passerat VGR:s nålsöga är Wassum, Söderberg & Partners, Mercer och Coin. Detta trots att alla av dem, utom Coin, har egna värdepappers- eller fondbolag inom koncernen. Agenta har nu även begärt att länsrätten ska granska hur det förhåller sig med till exempel Wassums och Söderberg & Partners värdepappers- respektive fondbolag och deras oberoende.
Skriftväxlingen mellan parterna har pågått sedan i januari och så sent som den 25 februari skickade Agenta in ännu en inlaga där man betonar att man inte alls bedriver egen handel i fondbolaget utan att det endast har satts upp för att på kundernas initiativ kunna upphandla de förvaltare som ska användas för förvaltningen.
Länsrätten har hittills bestämt att upphandlingen inte får avslutas innan något annat beslutats. Länsrätten skriver att "den skada eller olägenhet som denna åtgärd medför kan inte bedömas vara större än den skada som bolaget kan komma att lida".
Pensionsnyheterna Analys nr 3/08