Kommunals ombudsman Annika Falk är tålmodig. Trots att KPA nu redovisat en totalavkastning på minus tre procent, drygt tio procentenheter under det bästa livbolaget för 2007, så vill hon ändå inte ändra i kollektivavtalet som gör att ickeväljarna hamnar i KPA. Åtminstone inte än. Men om inte avkastningen blir bättre till nästa år, då är hon beredd att göra något. Fast då blir det hennes efterträdare som får jobba med den frågan. Annika Falk planerar att gå i pension till sommaren.
Vad tror du dina medlemmar tycker när de hör att totalavkastningen i KPA blev -3 procent under 2007?
- Det är klart att de inte blir glada och det får inte bli så här en gång till. Om det inte vänder nästa år då går det inte. Då är det out. Men ett år till är OK. Men man bör komma ihåg att spararna har en garanti och den negativa avkastningen betyder inte att deras kapital minskar i värde.
I pressmeddelandet ifrån KPA står att de lämnat fem procents årlig avkastning under de tio senaste åren. Men alla andra bolag, har ju givit högre avkastning under samma tid. De bästa ligger nästan dubbelt så högt, alltså närmare tio procents årlig avkastning. Vad säger du om det?
- Det beror på vilka du tar med. Om du bara tittar på de största så har de varit bättre men det är ju svårt att jämföra. Nu har ju KPA Pension fått in stålar så att man kan börja köpa aktier. Sen kan man ju undra hur glad man ska vara över det, nu när börsen faller. Man kanske skulle ha legat kvar i räntor. Men sånt är det ingen som vet.
Nu ser det väl tråkigt ut även för inledningen av 2008, när KPA köpt aktier, eller hur?
- Ja, ja, men vi får väl hoppas att det ändrar sig. Till det kommer att räntan gått upp och det är ju ingen hit, men det är det ju inte för någon. Men nu har KPA så mycket kapital att man kan förvänta sig att de ska kunna lämna samma avkastning som de andra stora livbolagen. Så det är ju skillnad nu.
Dina medlemmar halkar ju efter de privatanställda LO-medlemmarna som har sin pension hos AMF Pension. Vad tycker du om det?
- Det var väl att ta i. Då måste vi ju jämföra pensionsavtalen och vårt ger ju högre premier. Vi har 4,5 procent av lönen ifrån 21 års ålder. Det är en väldig skillnad. Vi betalar ju heller ingen avgift för administrationen. Den betalar arbetsgivarna. Så våra medlemmar kommer nog inte så mycket sämre ut pensionsmässigt. Och när det gäller ickeväljarna så bör man nog titta lite längre än på bara ett par år.
Men Collectums och Foras avgifter tas ju bara ut på premien medan avkastningen lämnas på hela kapitalet. Det gör väl skillnad, eller hur?
- Det är klart att det gör skillnad. Men Alecta och AMF Pension har haft mycket mer pengar. Så är det. Men nu börjar ju KPA att komma ikapp.
Så KPA får ett år till av er?
- Ja. Annars så kan man ju säga att man kastat bort de åren som man ägnat åt att bygga upp KPA. Det blir ju inte bra om vi säger att vi ska lägga ner. Då har ju de som fått en sämre avkastning när bolaget varit nytt, avstått avkastning i onödan.
Kan du tänka dig att öppna för flytträtt?
- Det kommer vi väl att få så småningom?
Vill du driva den frågan?
- Njae, det kostar ju att flytta. Men det kommer säkert att komma på vårt område om övriga områden fortsätter att driva det. Men att flytträtt skulle vara något allena saliggörande, det tror jag inte på. Det ska ju mycket till för mig som person att det ska löna sig att flytta.
Betyder det att du inte vill lägga ett yrkande om flytträtt?
-Det kommer säkert att komma.
Men inte ifrån dig?
- Det är inte vårt största krav. Vi har en massa andra saker vi vill göra och vill ha ett bättre avtal eller i vart fall behålla det bra avtal vi har. Och så kanske vi får försöka se över ickevalsalternativet. Det finns kanske sånt att diskutera.
Pensionsnyheterna Analys nr 3/08
Pensionsnyheterna Analys nr 3/08