NYHETSARKIVET
29 feb 2008 14:10
AP 1 vill ha friare händer och färre restriktioner
Första AP-fondens resultat uppgick 2007 till 9,7 miljarder kronor, varav 0,9 miljarder kronor förklaras av att fonden slagit sitt referensindex. Det är man ensam om bland AP-fonderna under 2007. Fondens avgående vd William af Sandeberg är noga med att påpeka att det inte gäller bara för 2007, utan att fonden faktiskt uppnått sina mål i förhållande till referensportföljen under de senaste fem åren.

Det betyder nu inte att Första AP-fonden idag har mest pengar, det har Andra AP-fonden, men visar att man satt upp mål som man klarat av att uppnå.

Ni ligger ändå en bit efter om man ser till ert totala kapital, trots att ni hade lika mycket som de övriga när det började. Varför?

- En förklaring är att vi haft en lägre andel svenska aktier i vår referensportfölj. Det har varit negativt för oss och en viktig förklaring till varför vi idag inte har mest kapital.

Är konkurrensen mellan de olika AP-fonderna viktig för er?

- Ja, jag tror att konkurrensen är jätteviktig.

I Dagens Industri föreslog man att fonderna skulle slås ihop till en enda. Vad tycker du om det?

- Det skulle ju minska konkurrensen och jag tycker ju, som jag sa, att det är bra med konkurrens. Jag tror att det stimulerar alla till goda insatser.

Finns det någon risk för att ni diversifierar ihjäl er för att försöka vara olika i förhållande till de andra fonderna?

- Det tror jag inte. Jag tror att var och en av fonderna går efter sina egna strategier och sitt sätt att förvalta. Det leder till en diversifiering över tiden.

Länsförsäkringar Liv, en annan långsiktig kapitalförvaltare, har haft en mycket stark exponering mot Asien, emerging Markets och alternativa investeringar, något som gjorde att de uppnådde högst avkastning av alla de svenska livbolagen i fjol. Vad tror du om att ha en så stark exponering mot den här typen av marknader?

- Man måste ha klart för sig att emerging markets, som vi också har, är intressanta men det finns en högre risk i att placera på de marknaderna. I vårt uppdrag ingår att vi ska ha en ganska låg risknivå och i och med det har vi en ganska diversifierad portfölj.

Så du ser det inte som en möjlighet att öka exponeringen mot till exempel asiatiska börser för att på så sätt höja er avkastning?

- Vi har ju gjort en avvägning mot bakgrund av vårt uppdrag och det innebär att vi har mycket i emerging markets. De placeringarna motsvarar omkring sex procent av vår portfölj.

Ni har ju ett mycket långsiktigt förvaltningsuppdrag eftersom pensioner per definition är långsiktiga. Tycker du att ni borde få ha en större del av ert kapital placerat på aktiemarknaden eller är de krav som lagen ställer upp rimliga?

- Jag tror att det finns anledning att titta på de restriktioner vi har i lagen, inte minst när det gäller onoterade aktier. Om vi tittar internationellt så har andra stora pensionsfonder inte de restriktioner vi har. Nu har inte vi slagit i taket än, men vi har diskuterat och tittat på den frågan. I det perspektivet tycker jag också att man kan diskutera det krav vi har på oss att alltid ha minst 30 procent räntebärande värdepapper i fonden.

Kan du tänka dig en maximering vid en 90-procentig aktieandel?

- Jag vill inte kommentera det. Vi håller just nu på med en ALM-studie som ännu inte är klar, så jag kan inte säga något om den saken i dagsläget.

Men vill du att ni ska få ännu friare händer och färre restriktioner?

- Ja, absolut. Vi har en styrelse som tar ansvar för helheten och man ska inte ha restriktioner i onödan.

Ni har haft högre kostnader än de andra fonderna under 2007. Varför?

- Jag tror att man gör fel när man bara tittar på kostnaderna. Man tittar inte på vad vi fått för våra kostnader. Om man tittar på vår aktiva portfölj så har den - under den senaste femårsperioden gett ett tillskott på 3,5 miljarder kr. Det blir problem om man bara gör analysen utifrån kostnaderna. Det viktiga är ju om vår förvaltningsmodell genererar resultat - efter kostnader.

Ni var ju ensamma om att slå era referensindex i fjol bland AP-fonderna. Tror du att man långsiktigt kan vara "smartare" än marknaden och slå index?

- Absolut. Det är jag övertygad om. Och tittar du på undersökningar som gjorts för institutionella fonder, alltså typ pensionsfonder, så har man under en tioårsperiod kunnat se en överavkastning på 0,3 procent i förhållande till index. Så jag tror att det går och vi har ju slagit våra index under de senaste fem åren.

Du lämnar ditt jobb den 1 mars och lämnar över till Johan Magnusson. Vad har du för råd till honom?

- Jag tror att en viktig förutsättning för att uppnå målen är att man har väldigt kompetent personal och att de som jobbar här trivs och mår bra och att företagskulturen är bra. Om de förutsättningarna är på plats tror jag att man har goda förutsättningar för att nå sina mål.

Pensionsnyheterna Analys nr 3/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907