Köpet av SPP ser ännu bättre ut än vi trodde när vi gjorde upp affären sommaren 2007. De stora vinsterna från affären kommer dock inte att visa sig under 2008 utan först 2009, då Storebrand tar över förvaltningen av SPP:s kapital.
Det berättar Storebrands Lars Aa. Løddesøl, koncern-direktør för Liv & Pensjon Norge, för Pensionsnyheterna. Han verkar inte vara särskilt oroad över prispressen på den svenska tjänstepensionsmarknaden och säger till och med att man undersöker om det är möjligt att ta fram en kryssmarknadsprodukt som kan matcha Alectas Optimal Pension som kostar 0,14 procent av kapitalet.
En stor del av tjänstepensionsmarknaden i Sverige sköts ju av kollektivavtalsparterna som har fått ned priserna till mycket låga nivåer. Visste ni om att ni skulle möta den utvecklingen?
- Den utvecklingen vi sett har ju pressat ned priserna och det är en utmaning att klara av den. Men man kan inte bara se på den delen av marknaden, utan att det kommer att finnas andra delar av marknaden där kunderna behöver rådgivning och betalar högre priser och vi kommer att finnas där för dem. Sen finns det delar av marknaden där vi måste klara oss med mycket billiga produkter för vanliga anställda. Där har vi i Norge tagit fram produkter som kan distribueras elektronsikt över webben, och det är en kanal som vi kommer att utnyttja framöver.
Alecta och AMF Pension har ju fått 80 procent av marknaden i ITP 1 hittills och de övriga bolagen som valts ut får dela på 20 procent av den här marknaden. Hur ser du på det?
- Jag tror inte att den modell som Alecta och AMF Pension har kommer att vara den enda möjliga på den svenska marknaden på sikt, och jag tror att det kommer att finnas utrymme även för andra aktörer.
Många av de kunder som finns i SPP har fått låg avkastning under tiden som de ägdes av Handelsbanken och många vill nog komma därifrån. Hur ska ni få dem att stanna kvar, när staten öppnar för flytträtt igen?
- Det är uppenbart att det är någon som vill hoppa av, men jag hoppas att vi ska kunna hantera det så att det är få som kommer att välja den vägen. Vi kommer att gå ut och erbjuda dem våra tjänster och förklara vad vi vill uppnå och visa resultat för dem. Och i maj kommer vi att påbörja en större aktivitet mot de befintliga kunderna i SPP.
Hur ser du på flytträtt? Är det något ni kommer att införa i SPP?
- Vi är starka tillskyndare av flytträtt i Storebrand och tycker att flytträtt är bra för konkurrensen. Men vi kan inte vara det enda bolaget som öppnar för flytträtt, utan då måste den öppnas för alla. Fri flytträtt är det bästa sättet att styra marknaden på men då ska den gälla för alla och på samma villkor.
Alecta erbjuder sin produkt Alecta Optimal Pension till en avgift om 0,14 procent av kapitalet. Kommer ni att klara av att leverera någonting lika billigt?
- Vi fick obligatorisk tjänstepension, OTP, i Norge i fjol och även där handlar det om mycket låga avgifter i förhållande till de avgifter som vi tar ut i de produkter som inkluderar rådgivning. Vi har gått ifrån 2000 kr per kund och år i de förmånsbestämda lösningarna, ned till 39 kr i OTP. Så jag tror att vi kan ta fram produkter som kan komma ned till de priser som Alecta tar ut. Vi ska ha en workshop i nästa vecka där vi satt ett lägre pris än Alectas som benchmark för de nya produkter som vi ska ta fram. Vi får se om vi kommer i mål med det.
Klarar ni det utan att ta pengar från andra kunder?
- Korssubventionering, där du tar pengar ifrån en grupp kunder för att betala för en annan, är ingenting vi arbetar med. Det är för övrigt olagligt och sådant som Finansinspektionen och de som granskar marknaden ska sätta ljuset på. Och där kan du och medierna i övrigt bidra.
Men går det att överleva i en marknad där priserna drivs ned så kraftigt som de gjort i Sverige under de senaste åren?
- Om du någon gång har rest i en norsk dalgång med fjällen i fjärran så ser det ut som att det inte kommer att komma förbi fjällen, för att man inte kan se änden av dalgången för bergen. Men ju längre du åker desto tydligare blir det att vägen går mellan bergen och att det går att komma vidare och landskapet öppnar sig. Så tror jag att det kommer att vara på den svenska tjänstepensionsmarknaden, det finns alltid en öppning i änden av vägen. Dessutom finns det delar av marknaden som är villig att betala lite mer för kvalitet och god service och där ska vi vara.
Men det låter som att det kan ta lång tid innan ni rest igenom den dalgången?
- Ja, det kan ta tid men vi har tålamod och vi är modiga. Vi har arbetat med tjänstepension i Norge sedan 1917 och vet att mycket kan hända på vägen så det vi ser idag behöver inte vara detsamma som vi ser i framtiden.
Har vägen genom dalgången blivit längre eller kortare sedan ni köpte SPP? Är du mer positiv till köpet nu än du var när ni bestämde er för att köpa i somras?
- Jag ser väldigt positivt på den transaktion som vi har gjort. Det pågår ett väldigt integrationsarbete mellan bolagen och det sker med stor entusiasm på båda sidor och vi har börjat etablera en "best practise" mellan Storebrand och SPP när det gäller våra kundmöten och vår försäljning. Så vi är mer positiva till affären nu, än när vi gjorde den i somras.
- Det vi sa vid presentationen av rapporten för fjärde kvartalet, den 13 februari, var att vi såg större kostnadssynergier än tidigare. Kostnaderna för investmentbankerna som hjälpt till med affären var också lägre än vi sa tidigare. Vi har också lånat upp kapital i ett hybridlån, eller perpetual loan, och det blev dyrare än vad vi förutsatte från början, på grund av den generella oron på finansmarknaderna.
Hur länge dröjer det innan du tror att aktieägarna känner att ni gjort en bra investering?
- Jag hoppas att det ska bli ganska snart även om jag inte tror att vi kommer att få se de stora vinsterna under 2008. Under 2008 kommer vi också att få några integrationskostnader och kostnader som sammanhänger med köpet, men under 2009 ska vi börja se vinsterna, bland annat för att vi då tar över kapitalförvaltningen från Handelsbanken.
Pensionsnyheterna Analys nr 3/08