NYHETSARKIVET
30 jan 2008 14:10
Förtidspensionerade på deltid går miste om kommunal pension
Anställda i kommuner och landsting som fått sjukersättning på deltid får lägre pension än sina fullt friska arbetskamrater. Anledningen är att deras pensionsrättigheter räknas på villkoren i det avtal som gällde när de blev sjuka och när avgifterna i det nya pensionsavtalet KAP-KL höjs trappstegsvis, får de förtidspensionerade inte del av höjningarna.

I år kommer pensionsavgiften för anställda i kommuner och landsting att vara 4,25 procent av lönen, i enlighet med pensionsavtalet KAP-KL. Avgiften höjs i trappsteg upp till de 4,5 procent av lönen som ska gälla från och med 2010.

Men det är inte alla som får den avgiften. De som får sjukersättning, tidigare förtidspension, på deltid får inte följa med i trappan uppåt, utan ligger kvar på den nivå som de hade när de fick sjukersättningen.

- Det finns ett antal anställda hos mig som bara får den pensionsavgift som gällde i gamla PFA-avtalet för att de blev "frysta" i samband med att de fick sjukersättning. Detta trots att de jobbar kvar på sin "friska" tid och kanske har 75 procents tjänst, säger Bång-Berit Norén, pensionschef i Stockholms stad.

Facken accepterade inte

- I år är avgiften 4,25 procent av lön men de som har sjukersättning får bara 3,5 procent. För anställda inom svenska kommunalarbetareförbundets avtalsområde gäller 4 procent eller 4,5 procent som grundavgift och för dem är bortfallet mindre eller inget bortfall alls; 4,5 gäller dem som anställts före 2004 och alltjämt är anställda., säger Bång-Berit Norén, som tycker att det är konstigt att facken kunde acceptera en sådan konstruktion av pensionsavtalet.

För anställda inom svenska kommunalarbetareförbundets avtalsområde gäller 4 procent eller 4,5 procent som grundavgift och för dem är bortfallet mindre eller inget bortfall alls; 4,5 gäller dem som anställts före 2004 och alltjämt är anställda.

Måste dra gränsen

Enligt Åsa Forsberg på Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR, som förhandlat fram avtalet för många av de kommunala tjänstemännen är det korrekt att effekten av avtalsskrivningarna blir som Bång-Berit konstaterat. Hon säger dock att man måste dra gränsen någonstans när man byter pensionsavtal.

- Alla som kommit in i det nya avtalet KAP-KL får de avgifter som gäller där, men de som fått sjukersättning innan KAP-KL började gälla går kvar på det gamla avtalet.

- Det är den princip som man brukar använda när man går över från ett avtal till ett annat och syftet är att den som är sjuk inte ska falla mellan avtalen. Det kan naturligtvis slå åt båda hållen beroende på om det är det gamla eller det nya avtalet som har en lägre avgift, säger hon.

Hon tillägger att det finns en skrivning i avtalet som gör det möjligt för anställda att komma in i det nya avtalet, om arbetsgivaren vill. Det är dock inte någon vågad gissning att kommuner och landsting inte självmant tar på sig en kostnad som inte följer av avtalet.

Det innebär att personer med sjukersättning som fortsätter att jobba för all framtid kommer att halka efter sina arbetskamrater i pensionsintjänande.

Kan man inte låta den friska tiden styras av det nya avtalet och den sjuka av det gamla?

- Om vi skulle göra på det sättet skulle vi tillämpa två olika pensionsavtal på samma person hos en och samma arbetsgivare och det blir för komplicerat, säger Åsa Forsberg.

På en lön på 20000 kr i månaden innebär skillnaden i behandling av sjuka och friska att den som är frisk får en årlig avgift till pensionen på 10200 kr medan den som är kvar på det gamla PFA avtalet får 8400 kr, alltså 1800 kr mindre om året. Siffrorna gäller OFR:s avtalsområde.

Pensionsnyheterna Analys nr 2/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907